privedene četiri osobe

Novi veliki nogometni skandal; pola prve lige namještalo utakmice, a uključeni su baš svi, od čelnika klubova i trenera, pa do menadžera i nogometaša

09.12.2020 u 20:19

Bionic
Reading

Pola klubova elitnog razreda moldavskog nogometa uključeno je u namještanje utakmica

Pola klubova elitnog razreda moldavskog nogometa uključeno je u namještanje utakmica, a četiri osobe su privedene, objavili su Europol i moldavski dužnosnici za borbu protiv korupcije.

'Vjeruje se da su čelnici klubova, treneri, menadžeri, nogometaši i ostali posrednici dio mreže', poručili su iz Europola.

Ova velika korupcijska shema odnosi se na pola nogometnih klubova (5 od 10) u najvišoj ligi, a vjeruje se da je tijekom posljednjih pet mjeseci gotovo 20 nogometnih utakmica bilo namješteno.

Kriminalci bi utjecali na ishod utakmica i kladili se uglavnom na azijskom tržištu. Oklade su iznosile između 10.000 i 20.000 eura za pojedinu utakmicu, a kriminalna dobit procjenjuje se na 600.000 eura.

Za sada su uhićene četiri osobe, pretražene su 34 kuće i ured jednog kluba, a zaplijenjeno je 20 mobilnih telefona, te dokumenti i bankovne kartice.

Moldavski Nacionalni centar za borbu protiv korupcije sumnja na 11 osoba koje su podmićivale igrače i namještale rezultate utakmica. Lokalne nogometne vlasti odbile su komentirati.

Europol je kriminalistička obavještajna agencija Europske unije čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a u borbi protiv teških međunarodnih zločina i terorizma.