PRESKUPE VIZE

Novi problem za hrvatske navijače koji planiraju u Ukrajinu

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 15:45
  • Objavljeno 20.04.2012 u 12:25
Navijači

Navijači

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic / Pixsell

Kako sada stvari stoje, Hrvatska je jedina od 16 zemalja na nogometnom Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini čiji će građani morati plaćati vizu za ulazak u Ukrajinu

Građanima Europske unije službeni je Kijev još prije nekoliko godina ukinuo vize za kraći turistički boravak. Izuzev Hrvatske, jedina preostala sudionica Eura izvan EU-a je Rusija, s kojom Ukrajina po tradiciji ima bliske odnose i relativno slobodne granice.

Ukoliko reprezentacija Hrvatske prođe skupinu C u poljskim gradovima Gdansk i Poznan, četvrtfinale bi igrala u Ukrajini - u Donjecku ili Kijevu. Prema sadašnjem viznom režimu, koji za 'brzu izradu viza' (manje od 15 dana) lupa dvostruku tarifu, hrvatski bi građanin za dozvolu ulaska na teritorij Ukrajine trebao platiti nezanemarivih 130 dolara.

To je, međutim, cijena vize koja omogućava jedan ulazak i jedan izlazak iz Ukrajine; izlaskom se viza poništava.

Ukoliko hrvatski putnik želi dvaput ući u Ukrajinu (recimo, da se Bilićevi odabranici probiju u polufinale u Varšavi, pa zatim i u finale koje se igra u Kijevu), ukrajinskoj državi bi, prema zakonu za koji nema naznake da će se promijeniti, morao platiti 260 dolara (skoro 1500 kuna)!

Ovdje je riječ o problemu u odnosima dviju država zbog kojeg ispaštaju tzv. obični građani. Predstojeća nogometna smotra samo je naglasila taj problem. Poznato je da je Hrvatska prije nekoliko godina uvela moralno dvojben sistem po kojem Ukrajinci pola godine (tijekom turističke sezone) ne moraju plaćati hrvatsku vizu, a pola godine ipak moraju. 'Kako je moguće da neki građani pola godine mogu biti opasni, a pola ne?', primijetio je nedavno i premijer Zoran Milanović, javno pecnuvši hrvatski MVP.


Ukrajina je pak odgovorila istom mjerom prije tri godine, ali je ubrzo suspendirala odluku i uvela još skuplje pristojbe. U vremenima europskih integracija ovakva odluka, iz zapadnoeuropske perspektive, podsjeća na klasičan državni reket. Iz ukrajinske perspektive to, doduše, može izgledati malo drukčije, jer još donedavno su Ukrajinci za ulazak u Europu plaćali goleme iznose, a u Hrvatskoj ste, ako bi vam u posjet došla prijateljica iz Ukrajine, na kućnom pragu mogli očekivati policajca koji vas je došao zapisati.

U hrvatskom MVP-u kažu da svake godine šalju u Kijev službeni upit za olakšavanjem viznog režima, no odgovora nema. Službeni komentar ukrajinskih diplomata nismo uspjeli dobiti, ali u neslužbenim razgovorima nismo dobili nikakve naznake da se Kijev sprema pomoći hrvatskim građanima da dođu u Ukrajinu - čak ni u vrijeme Eura.

S druge strane, kad Hrvatska postane punopravna članica EU-a, morat će ukinuti turističke vizne pogodnosti i Ukrajincima i Rusima, koji će navodno već od iduće godine za dolazak u Hrvatsku morati plaćati šengensku vizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!