UVJERLJIVI MODRI

Novi Dinamo utrpao tri gola Neftchiju

13.07.2011 u 21:41

Bionic
Reading

Fantastičnom igrom u Maksimiru Dinamo je u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka pobijedio azerbajdžanski Neftchi 3:0 zahvaljujući kapetanu Badelju te izvrsnom Krstanoviću koji je postigao dva pogotka

Samo desetak minuta nadahnute igre bilo je dovoljno Dinamu da slomi otpor Neftchija u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka. Prvo je Badelj u 37. minuti načeo mrežu Azera, da bi Krstanović u 46. pogodio za vodstvo 2:0. Već grogiranog suparnika do kraja je nokautirao Krstanović svojim drugim pogotkom u 63. minuti iz najstrože kazne.

Mamić je ušminkao stadion, promovirani su novi retro dresovi, a čak je i Maksimir bio rasprodan. Trebalo je samo pobijediti azerbajdžanski Neftchi u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka. A to je uspjelo 'modrima'. Jednostavno, fantastična večer u Zagrebu.

Dugo je 'modrima' trebalo da slome otpor žilavih Azera koji su se pokazali kao čvrsta momčad koja je u Zagreb došla s idejom da se brani. Od samog početka igrači trenera Jurčića krenuli su strpljivo, ne srljajući bezglavo prema golmanu Stamenkoviću. Igrači Neftchija čvrsto su se postavili i nisu dopustili Dinamovim igračima da se razmašu. Plavi su u prvom dijelu prijetili ponajviše preko lijevog boka gdje je ordinirao Ibanez, no ključ za otvaranje brave Neftchijeve obrane se nikako nije mogao pronaći u prvih 30-ak minuta prvog dijela.

Vrijeme je prolazilo, krenuli su čak i prvi zvižduci, no Jurčićevi igrači nisu izgubili glavu. Iako Dinamo nije uspijevao nametnuti svoj ritam igre, imali su daleko više loptu u svom posjedu. Neftchi je pokušavao nešto ušićariti preko protunapada gdje je najopasniji bio Mpenza, ali nekih većih opasnosti po Kelavin gol nije bio.

I onda je u 37. minuti stadion eksplodirao. Alispahić je krasno uposlio kapetana Badelja na desnoj strani koji je fantastično plasirao loptu iza leđa gostujućeg golmana.

Za razliku od prvog dijela, u drugom je Dinamo krenuo furiozno. Odmah u prvom napadu postigao je novi pogodak. Vrsaljko je probio desnu stranu i ubacio u peterac gdje se Krstanović odlično snašao i postigao svoj prvijenac za 'modre' te povećao vodstvo na 2:0. Samo par trenutaka kasnije Dinamo je bio u prilici postići novi pogodak, no Beqirajev udarac glavom s deset metara nije bio precizan.

Probudili su se i gledatelji koji su nosili Jurčićeve igrače. Redale su se prilike kao na tekućoj traci i bila je to potpuna dominacija 'modrog' sastava na maksimirskom travnjaku. Dinamo je u ovoj utakmici pokazao dosta mudrosti. Nije bilo srljanja niti bezglavog jurcanja. Leko i Alispahić bili si neprelazni u veznom redu i od njih je kretala svaka akcija hrvatskog prvaka.

Do kraja utakmice igrači Dinama čvrsto su držali konce igre u svojim nogama, a šlag na izvrsnu igru cijele momčadi došao je u 63. minuti kada je novi napadač 'modrih' Krstanović srušen u kaznenom prostoru, te je sam izveo najstrožu kaznu i donio vodstvo za visokih 3:0.

Već dugo Dinamo nije izgledao ovako zrelo. Čak i pri vodstvu 3:0 'modri' su pritiskali i stezali obruč oko Neftchijeve obrane, no nije se išlo grlom u jagode. Istina, možda azerbajdžanska momčad nije europska elita i vidi se da u Dinamovoj momčadi ima još dosta prostora za napredak, ali zasad ovo što su igrači trenera Jurčića pokazali na euro premijeri ulijeva nadu.

Sada treba još pametno odraditi uzvrat u Bakuu i bez obzira na visoku zalihu iz prve utakmice u Azerbajdžan se ne smije otići sa stavom 'lako ćemo'.

DINAMO - NEFTCHI 3:0 (1:0)

Sudac: Gautier (Francuska)

Gledatelja: 35.000

Strijelci: 1-0 Badelj (37), 2-0 Krstanović (46), 3-0 Krstanović (65-11m).

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Tonel, Vida, Ibanez - Leko - Alispahić (Kovačić, 89), Badelj - Sammir - Beqiraj (Rukavina, 67), Krstanović (Tomečak, 79)

NEFTCHI: Stamenković - Malikov, Denis Silva, Mitreski (Husejnov, 44), Alessandro - Abišov, Georgievski - Abdulajev (Imamverdijev, 77), Rodriguinho (Nasimov, 71), Flavinho - Mpenza

1:0 Milan Badelj
2:0 Ivan Krstanović
3:0 Ivan Krstanović