VJEČITA BORBA

Nova metoda testiranja! Uhvaćene dvije varalice

12.01.2015 u 13:01

Bionic
Reading

Ponovnim testiranjem suvremenim metodama, dokazano je da su ruski biatlonac Aleksander Loginov i Ukrajinac Sergej Sednjev 2013. godine koristili nedozvoljeno sredstvo, eritropoetin (EPO)

Ruski biatlonac Aleksander Loginov dao je 26. studenog 2013. na analizu uzorak koji pri prvom testiranju nije bio pozitivan, a isti je slučaj bio s uzorkom Ukrajinca Sergeja Sednjeva, uzetom 22. siječnja 2013.

Međutim, Međunarodni biatlonski savez (IBU) odlučio je ponovno testirati uzorke koji su imali neke atipične vrijednosti. Nakon što su njihovi uzorci podvrgnuti novim metodama testiranja, pokazalo se da su oba biatlonca koristili nedozvoljeno stimulativno sredstvo eritropoetin (EPO), odnosno tzv. 'krvni doping'. Oba su biatlonca odbacili mogućnost testiranja B uzorka.

Obojicu biatlonaca čekaju kazne, a Sednjev je prošlog mjeseca objavio odluku o završetku karijere. No, iz Ukrajinskog biatlonskog saveza su tada demantirali špekulacije da se 31-godišnji biatlonac na taj potez odlučio zbog mogućeg pozitivnog nalaza na doping testu.