KAKVA PRIČA

Nosio je dres Parme i Milana, s ManUtd-om bio europski prvak, a sada briljira s kuhačom i među loncima

27.02.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Za razliku od brojnih nogometaša, koji nakon karijere ostanu vezani uz travnjak, bilo kao menadžeri ili treneri, bivši švedski reprezentativac Jesper Blomqvist, izabrao je posve drugu - zanimaciju

Istina, neki nogometaši ulaze i u poduzetničke vode, poput građevine, ili ugostiteljstva, ali ne da rade kao konobari, već otvaraju kafiće. Tako da odluku Jespera Blomqvista uistinu treba zabilježiti.

Naime, Blomqvist je svojevremeno igrao u dresu Manchester Uniteda, ali danas mu je nogomet nešto čime se bavi samo rekreativno.

Bivši švedski reprezentativac svoju karijeru služeno je okončao krajem 2010. godine u Hammarbyju i očekivalo se da će se početi baviti trenerskim poslom, ali je Blomqvist imao totalno drugačiji plan.

Blomqvist je prve nogometne korake napravio u klubu Umeå, potom je nastavio u dresu IFT Göteborga, a iz tog kluba je početkom 1997. godine za tri milijuna eura prešao u Milan. Na San Siru se zadržao svega pola godine, te je nakon toga otišao u Parmu za pet milijuna eura.

Šveđanin se u Parmi zadržao jednu sezonu i odličnim igrama privukao je pažnju Manchester Uniteda za koji je potpisao u ljeto 1998. godine, a Parma je od prodaje ovog desnog krila inkasirala sedam milijuna eura.

Blomqvist je u Manchester Unitedu bio tri godine, te je bio dio generacije koja je u nevjerojatnom finalu 1999. godine osvojila Ligu prvaka spektakularnim preokretom protiv Bayerna na Nou Campu u Barceloni.

Nakon toga Blomqvist je igrao u Engleskoj još za Everton i Charlton, a 2003. godine vratio se u Švedsku. Nastupao je za Djurgarden, Enköpings i Hammarby gdje je završio karijeru. No, nakon što se umirovio, iznenadio je nogometni svijet odlukom da se posveti kuhanju i tu je napravio također fantastičnu karijeru.

Blomqvist je prije nekoliko godina otvorio pizzeriju u Stockholmu koja i danas dosta uspješno radi, a uspostavilo se da je kulinarstvo njegova još jedna velika ljubav.

Prošle godine prijavio se na švedsko izdanje emisije MasterChef i vjerovali ili ne na kraju je upravo Blomqvist pobijedio. Blomqvist sada namjerava otvoriti i restoran u glavnom gradu Švedske gdje će kreirati svoj menu i biti glavni chef.