sp u nordijskom skijanju

Norvežanin Hans Christer Holund svjetski prvak na 50 kilometara slobodno

03.03.2019 u 16:03

Bionic
Reading

Skijaškim trkačkim maratonom na 50 km slobodnim načinom završilo je Svjetsko prvensto u nordijskim disciplinama, a naslovom svjetskog prvaka okitio se 30-godišnji Norvežanin Hans Christer Holund, kojemu je to prvo pojedinačno zlato na velikim natjecanjima, srebro je osvojio Rus Aleksander Bolšunov, broncu Norvežanin Sjur Roethe

Hans Christer Holund je bez pojedinačne pobjede u Svjetskom kupu, a dosadašnji najveći uspjeh bilo mu je osvajanje brončanog odličja u skiathlonu na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Norvežanin se držao u velikoj vodećoj skupini do 21. kilometra, a onda se odlučio na bijeg i u sljedećih deset kilometara stvorio više od minute prednosti. Deset kilometara prije cilja u potjeru za Holundom dao se Aleksander Bolšunov, spustio zaostatak do 23 sekunde na tri kilometra do cilja, ali Norvežanin je ostao neuhvatljiv te se Rus morao zadovoljiti svojim trećim srebrom u Seefeldu.

Borba za broncu pretvorena je u sprintersku završnicu, a odluka je pala u foto-finišu. Između dvojice Norvažana za jednu desetinku sekunde Sjur Roethe nadmašio je Martina Johnsruda Sundbyja koji je završio bez odličja.

Na ljestvici odličja i na ovom Svjetskom prvenstvu najbolja je bila norveška reprezentacija s ukupno 25 medalja od čega je 13 bilo zlatnih, pet srebrnih i sedam brončanih. Druga je Njemačka sa devet odličja od kojih je šest bilo zlatnih. Još su samo dvije države dale svjetske prvake, Švedska u dvije discipline i Poljska u jednoj.