ŠKVADRA S DOKOVA

Njemački velikan postao prvi gay friendly klub na svijetu

12.07.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Njemački nogometni drugoligaš, hamburški St. Pauli objavio je sinoć vijest koja nije nikoga pretjerano iznenadila. Svijetu poručuju kako će od sada nadalje na njihovom Millertornu stalno vijoriti zastava duginih boja u čast svim vrstama spolnih opredijeljenja za čiju se apsolutnu jednakost zalažu

St. Pauli je poručio kako će dugine boje vijoriti na njihovom stadionu u znak potpore svima koji su na bilo koji naći diskriminirani jer su spolna manjina.

'Mislim da od ove zastave ne postoji vidljiviji znak da nam je itekako stalo do jednakosti na svim razinama. Nedavno je jedan nogometaš (koji je inzistirao na anonimnosti) za magazin Fluter rekao kako je gay ali ne želi da se to dozna. Kaže da mora biti glumac svakoga dana, a St. Pauli smatra da je igranje u Bundesligi previše važna stvar da bi se ograničavala nekome zbog prava na izbor,' prenosi news.com.au riječi dopredsjednika kluba Dr. Gernota Stengera.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je akciju 'Idi svojim putem' u kojoj se otvoreno poziva gay nogometaše da se bez straha deklariraju. Prvi klub koji se pridružio takvoj inicijativi je baš St. Pauli, što nije iznenađujuće ikome tko zna osnove o njima.


Riječ je o ljevičarskom klubu iz najluđeg dijela Hamburga i potpuno su otvorenog duha već desetljećima. Imaju golemu navijačku bazu, a protekle tri godine levitiraju između prve i druge Bundeslige. Čitav njihov stadion, od nazovi-gospodske do navijačke tribine, oduvijek je okupljalište raznih profila ljudi. Od pankera, metalaca, anarhista, ljudi u odijelima, sasvim 'običnih' gledatelja, pa sve do lokalnih prostitutki ili menagera i direktora. Taj je klub u Hamburgu pokret i svi znaju za što se oni zalažu. Sa Celticom, AEK-om, Livornom i Benficom čine neslužbenu europsku 'antifa koaliciju' i veliki su rivali s navijački ultradesnom Hansom, drezdenskim Dynamom, te HSV-om i Rangersom zbog gradskih odnosa u Hamburgu i Glasgowu. Njihov Millerntor prima 29 tisuća ljudi, a prošle sezone ga je prosječno popunjavalo 24.142 navijača. Nikada ispod 18 tisuća.

Oni su u vrlo uskom krugu klubova koji se smatraju velikanom a nemaju pretjeranih međunarodnih uspjeha. Dapače najviše se u posljednjih desetak godina diče pobjedom u Hamburgu nad Bayernom s 2:1. Bilo je to 2002. godine i uvjerljivo su ispali u drugu ligu, ta im pobjeda nije bila donijela niti nadu. Ali je Bayern bio europski prvak i nakon te pobjede klub je ušao u snažnu kampanju s majicama 'Pobjednici nad pobjednicima Lige prvaka' uz neobilazan gusarski znak koji im je zaštitni simbol. Bio je to velik uspjeh ne samo u marketinsškom smislu, nego i po pitanju mentaliteta koji okružuje taj klub. Takvi su stalno, to zalijevaju, i neće se promijeniti bili u Bundesligi ili u drugoj regionalnoj...