TKO IH MOŽE ZAUSTAVITI

Njemačka senzacija ide do kraja?

07.07.2010 u 08:12

Bionic
Reading

'Elf' definitivno nije spadao u najuži krug favorita za osvajanje naslova svjetskih prvaka, no igrom i rezultatima u Južnoafričkoj Republici nogometaši izbornika Löwa definitivno su zaslužili otići do kraja

Zabiti četiri komada Australcima, zatim Englezima, a na kraju s onakvom lakoćom i Argentincima, e to ne može baš svatko. Nijemcima je upravo to uspjelo i već zbog toga su vrlo jasni kandidati za naslov svjetskih nogometnih prvaka. No, osim toga, Njemačka još mnogočime privlači pažnju ljubitelja nogometa, pogotovo onih koji navijaju za 'elf'.

Prvenstveno se to odnosi na tehnički izvrsnu igru, nevjerojatno brz i učinkovit kontranapad, čvrstu obranu i snagu kojoj suparnici dosad nisu mogli parirati. Imponira koliko ti dečki trče, kako se brzo otvaraju u napadu i vraćaju u obranu, s koliko tehničkog znanja organiziraju napade i koliko imaju samopouzdanja od prve utakmice koju su igrali na jugu Afrike.

Viceprvaci Europe u momčadi nemaju nijednu veliku zvijezdu, nego timskim duhom prevladavaju sve teškoće. Jedna od njih svakako je bio poraz od Srbije, no taj je neuspjeh odavno izbrisan iz percepcije Löwovih nogometaša. Psihološka priprema očito je tako dobra da igrači, unatoč neiskustvu i mladosti, nisu pokleknuli pred ludom atmosferom uoči utakmice s 'gordim Albionom' ili Maradoninim 'gaučima'.

Sve to Njemačku stavlja u krug možda i najizrazitijih favorita za osvajanje naslova, a susret sa Španjolskom u polufinalu mogao bi se pokazati kao teža utakmica od one finalne, bez obzira na to hoće li u drugom polufinalu igru u završnom derbiju izboriti Nizozemska ili Urugvaj.


Kako bilo, od pritajenog favorita Njemačka je stigla u poziciju da se od nje očekuje podizanje pokala. Hoće li to sputati 'elfovce' ili će oni nastaviti mljeti u svom ludom ritmu, saznat ćemo u srijedu navečer, kad je, naime, na rasporedu upravo susret s 'furijom'.