START MU JE BIO OČAJAN

Nizozemski izbornik hrabro najavio 'pisanje povijesti'; Hrvatske kao da nema

10.06.2023 u 19:54

Bionic
Reading

'Želimo ispisati povijest', kazao je izbornik nizozemske nogometne reprezentacije Ronald Koeman na novinarskoj konferenciji pet dana prije polufinala Lige nacija protiv Hrvatske.

Nizozemska u srijedu (20.45 sati) u Rotterdamu dočekuje Hrvatsku u prvom polufinalnom okršaju, a dan kasnije slijedi ogled Italije i Španjolske u Enschedeu.

'Možemo pisati povijest. Ako nešto osvojite s reprezentacijom, postoji nešto iza vašeg imena. Ta je svijest prisutna unutar momčadi. Možete to osjetiti, igrači pričaju o tome, govore o pobjedi', kazao je nizozemski strateg.

Oranje je sudjelovalo i na prvom Final Fouru Lige nacija 2019. u Portugalu kada su pobijedili Englesku u polufinalu, ali su izgubili od domaćina Portugala u finalu sa 1:0.

'Vidjeli ste koliko su se Portugalci radovali. Do sada se radilo o Europskom prvenstvu ili Svjetskom prvenstvu, ali sada je dodana i Liga nacija'.

Nizozemska nogometna reprezentacija je do sada osvojila čak sedam medalja na velikim natjecanjima, ali samo jedno zlato i to na Europskom prvenstvu 1988. godine.

Oranje ima i tri svjetska srebra (1974, 1978, 2010), svjetsku broncu (2014), te europsku broncu (1976). Još tri puta je poražena u polufinalima EURO-a (1992, 2000, 2004). Nizozemska ima i srebro s prvog izdanja Lige nacija.

'Svi pričaju o 1988. godini, to sve govori. Postoji nešto iza tvog imena', dodao je.

Koeman se početkom godine vratio na klupu nizozemske vrste preuzevši dužnost od Louisa Van Gaala. U prvom mandatu je bio za kormilom od 2018. do 2020.

U drugi mandat je krenuo uvjerljivim porazom od Francuske (0:4) na startu kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024.

'Bio je to vrlo loš tjedan u kojem je sve krenulo po zlu. Ozljede, bolesti, rezultat. Međutim, sada nas očekuje polufinale. Još uvijek nismo kompletni, ali lijepo je što tri Nizozemca igraju finale Lige prvaka', rekao je misleći na utakmicu u Istanbulu gdje će Nathan Ake igrati za Manchester City protiv braniča Inter Milana Stefana de Vrija i Denzela Dumfriesa.