BUDUĆNOST JE POČELA

Nikola Tesla EV Rally; preko Slovenije i Italije do Hrvatske

23.04.2015 u 15:17

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je još jedan event najave novog izdanja relija električnih vozila 'Nikola Tesla EV Rally 2015', koji je ove godine i mjestom održavanja, a ne samo sudionicima, postao međunarodni. Etape se nalaze u Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj; start je u Ljubljani 27. svibnja, a cilj u Zagrebu 31. svibnja

Na terasi Oleander poredali su se trenutno sva aktualna vozila u hrvtaskoj, a i šire, od Tesli,Nissan leafa, e-Golfa, E-up, Mitsubishi i-miev i najbolji hibridni SUV na svijetu Mitsubishi Outlander PHEV, koji je prošle godine bio službeno vozilo relija. Vidjeli su se i tek pristigli elektro skuteri tvrtke Dok-ing, Greyp bicikli tvrtke Rimac Automobili, punionica i elektro bicikl tvrtke Ducati Komponenti iz Ludbrega, e-Smart, plavi Dok-ing Loox, UTV vozilo FM-50 iz Nizozemske. Ukratko, sve recentno na eurospkoj električnoj sceni, bilo je u srijedu ispred hotela Esplanade.

Među uzvanicima su bili i g. Slavko Kojić iz Grada Tagreba koji već tradicionalno podržava ovakve projekte na području e-mobilnosti , predstavnici Energetskog Instiituta 'Hrvoje Požar', Fonda za zaštitu okoliša, Dokinga, Rimca, Avantcara, Mitsubishija, PZ Auta, Ducatija, T-coma, te brojni entuzijasti i prijatelji projejkta koji će ove godine održati od 27. do 31. svibnja, no uz vrlo značajnu promjenu, a to je start u Ljubljani, te posjet Udinama u Italiji.

Etape se nalaze u Sloveniji, Italiji i na kraju u Hrvatskoj sa ciljem u Zagrebu, a za mjerenje vremena, zaduženi su profesionalci iz Delta Timinga.

'Obići ćemo gotovo cijelu Istru, od Kopra i Portoroža do Umaga, Poreča, Buzeta , Labina i Savudrije. Sudionici relija, među kojima će opet biti najveći broj Tesli, obići će u redovnom, natjecateljskom dijelu relija predivne turističke lokacije, a izvan relija organizatori su pripremili i široku lepezu izvan natjecateljskih aktivnosti koje uključuju izlete kod istarskih tartufara, destileriji vrhunskih istarskih rakija, degustaciju vina i istarskih delicija', kažu iz organizacijskog tima.

Što je Nikola Tesla EV Rally?

'Nikola Tesla EV Rally' kao što više puta napominjemo, nije samo sportski događaj, već puno više od toga.Mi postavljamo i potičemo postavljanje infrastrukture za električna vozila. Povezujemo turistički sektor i gastroenologiju i lokalnu zajednicu sa elementima e-mobilnosti koji sačinjavaju jedan novi oblik elitnog turizma, a osnovni preduvjet su punionice. Što više punionica, to više i električnih vozila iz okruženja, pa čak i iz daleke Norveške, otkud su nas posjetile grupe vlasnika Tesla S modela. Postavili smo izravno i potaknuli postavljanje više od 12 punionica električnih vozila diljem Hrvatske. S ponosom ističemo da smo donirali i instalirali 40 kw AC punionicu ispred rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu.
Otvorili smo kanale prema EU Fondovima i pokrenuli s našim partnerima nekoliko e-mobility projekata poput instaliranja nekoliko vrsta električnih vozila , a među njima i elektro skutere, na turistički atraktivne lokacije u Istri i Dubrovniku.

Hotelima nudimo postavljanje punionica i instaliranje električnih skutera.

Povezali smo se sa najvažnijim proizvođačima električnih vozila i punionica. Naši su partneri izvrsne tvrtke i pojedinci na području e-mobilnosti s kojima razvijamo projekte i suradnju i i zvan samog trajanja relija.
U Zagrebu smo u listopadu 2014. pokrenuli i pilot utrku koja će prerasti u medjunarodno kup natjecanje električnih vozila. Organizirali smo nekoliko panel diskusija, susreta i evenata koji promiču e-mobilnost, te radionica za srednjoškolce.

Da sve što radimo nije ostalo u okvirima Lijepe naše, svjedoče i pozivi za 'gostovanjem' relija u nama susjedne zemlje. Nekoliko pohvalnih članaka u Los Angeles Timesu i drugim inozemnim medijima te komunikacija i suradnja sa raznim subjektima u području e-mobilnosti potvrda su prepoznavanja ovoga što radimo i izvan Hrvatske. Istodobno smo i tužni i ponosni što naš rad prepoznaju i koriste kao predložak za izvlačenje novca iz EU fondova neke puno razvijenije i bogatije zemlje od nas , poput Njemačke.

Naš cilj nije masovnost već izvrsnost, stoga razmišljamo i ovoga puta nekoliko koraka unaprijed, kada električna vozila sama po sebi više neće biti čudo na cesti, pa tako ni reliji električnih vozila neće biti sami sebi dovoljni. Nećemo se ni okrenuti, a električna vozila će postati uobičajena pojava na cestama zapadne Europe. Kao što sada veliki broj turista u našu zemlju dolazi osobnim vozilima, isto tako će se dogadjati i u narednom razdoblju, samo što će udio električnih vozila postajati sve veći. Postavljanje punionica ne smije biti usporeno birokracijom i korupcijom. Današnji vozači skupocjenih Tesli, a i ostalih elektro vozila, u pravilu su imućni ljudi, koji nisu kupili ta vozila kako bi uštedjeli. Privlačenjem takvih ljudi privlačimo i ostale. Naša je misija da steknu naviku dolaska u Hrvatsku , da im to postane uobičajeno i kad ceste preplave električna vozila koja tek dolaze, a “Nikola Tesla Ev Rally “ je jedna od poluga u tom procesu. Budućnost je već počela, nemojmo je prespavati.