spremaju mu otkaz?

Niko Kovač ne spava mirno; čelnici Bayerna žele ga se riješiti na kraju sezone i već imaju zamjenu za njega

29.03.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Nevjerojatan je pritisak pod kojim bivši hrvatski izbornik Niko Kovač mora raditi u Bayernu. Problemi s kojima se mora nositi nestvarni su, počevši od brojnih ozljeda, nezadovoljnih zvijezda u svlačionici, nepovjerljivih čelnika kluba i nesklonih mu medija...

Uspio je Niko Kovač (47) nekako preživjeti sve dosadašnje napade u svojoj prvoj sezoni na klupi Bayerna. Bio je blizu otkaza zbog loših rezultata koji su u jednom trenutku sezone uvjetovani pobunom igrača u svlačionici, a kad je nekako ipak uspio smiriti situaciju ispao je iz Lige prvaka.

I krenuo je novi val napada na bivšeg hrvatskog izbornika kojeg njemački mediji bliski Bayernu jednostavno ne doživljavaju kao dovoljno kvalitetno rješenje na klupi Bavaraca. Dojam je da mu ne vjeruju ni neki od klupskih čelnika iako su svi redom u javnosti potvrdili kako Kovač ima njihovu punu podršku.

No, Niko Kovač ipak ne može spavati mirno jer klupsko vodstvo navodno u tajnosti pregovara s Joseom Mourinhom (56)! Portugalac je još prije nekoliko sezona bio u kombinacijama za trenera Bayerna, ali su pregovori tada propali. Sada je 'The Special One' slobodan, odmara se nakon što je krajem prošle godine dobio otkaz u Manchester Unitedu te radi kao stručni komentator za jednu rusku televizijsku kuću. I skuplja ponude... A njih ima i više nego što je očekivao.

  • +10
Niko Kovač trener FC Bayerna Izvor: Pixsell / Autor: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Nagađalo se kako bi Mourinho mogao preuzeti Monaco ili Lyon, ali dojam je kako francuski klubovi jednostavno nisu 'njegov rang'. I sam je Mourinho to neizravno potvrdio.

'Želim otići u velik i ambiciozan klub. To mi je drugi kriterij, a prvi je da je klub kvalitetno strukturiran i da osjetim empatiju. Želim raditi s ljudima koji dobro funkcioniraju zajedno i koji imaju skladan način razmišljanja', kazao je u jednom razgovoru Jose Mourinho. Realno, teško da bi Lyon i Monaco mogli zadovoljiti njegove apetite, a Bayern je - navodno - bio vrlo konkretan s ponudom.

Bavarci bi se, ako su navodi njemačkih i francuskih medija točni, bez imalo sažaljenja već na kraju sezone zahvalili Niko Kovaču i angažirali Josea Mourinha. Iako za sada bivši hrvatski izbornik ima - barem formalnu - podršku klupskog čelništva. Sudbinu će mu odrediti sljedeća dva tjedna, a sve će biti puno jasnije sljedećeg vikenda.

Naime, u subotu 6. travnja igra se najveći njemački derbi, Bayern u Münchenu dočekuje Borussiju Dortmund u izravnom dvoboju za prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Pobjednik ovog dvoboja vrlo vjerojatno će biti i novi/stari prvak bez obzira na to što do kraja sezone nakon tog sraza ima još šest kola.

Pobijedi li Bayern, Niko Kovač više ne bi trebao strahovati za svoje radno mjesto. Poraz od 'žuto-crnih' u Münchenu gotovo sigurno bi značio otkaz, vrlo vjerojatno - trenutni. A Jose Mourinho spremno čeka i uči osnove njemačkog...

  • +16
Jose Mourinho - nogometni trener Izvor: Pixsell / Autor: John Walton/Press Association/PIXSELL