NOVO LICE

Nije s oduševljenjem dočekan u Formuli 1, a nakon debitantske utrke spustio je kritičarima: Samo sam im želio začepiti usta!

24.03.2022 u 07:57

Bionic
Reading

Prvi Kinez u Formuli 1 Zhou Guanyu imao je poruku za svoje kritičare nakon što je u debiju na prvoj utrci sezone VN Bahraina došao do boda

Zhou je ove godine prešao u F1 nakon tri sezone u Formuli 2 te je postao momčadski kolega iskusnog Valtterija Bottasa koji je stigao u Alfra Romeo iz Mercedesa.

Švicarska momčad priznala je da je podrška koju je Zhou donio od kineskih sponzora za prvog nacionalnog vozača u Formuli 1 bila jedan od važnih elemenata da s njime potpišu ugovor, ali su isto tako istaknuli njegove dobre izvedbe u nižoj kategoriji.

Antonio Giovinazzi, koji je izgubio mjesto u bolidu te se premjestio na 'klupu' među testne vozače nije baš lijepo govorio o Kinezu, ali Zhou je u svojoj prvoj utrci došao do desetog mjesta i boda, a zatim je imao što za reći kritičarima.

'Mislim da su, nakon što sam potpisao ugovor prošle sezone, ljudi iz nekog razloga imali drugačije mišljenje o tome da sam sada ovdje. Ali u mislima, znam da sam učinio sve što je potrebno da bih dobio mjesto u F1. Ove sezone htio sam ući u drugu kvalifikacijsku rundu kako bih im mogao začepiti usta', rekao je Zhou poslije utrke te se osvrnuo na svoj plasman na VN Bahraina.

'Poslije utrke mi je jednostavno laknulo jer sam došao s 15. na 10. poziciju, ali to je bilo zapravo kao s 20. mjesta na 10., jer sam na početku završio na kraju poretka. Mislim da je to najbolji odgovor. Ne pričam previše gluposti, samo ću se usredotočiti na svoj posao.'

  • +12
Formula 1, VN Bahreina Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Zhou je bio vidno emotivan kada je izašao iz bolida i slavio sa svojim kolegama iz Alfa Romea jer je momčad zabilježila najbolji rezultat od Brazila 2019., a Bottas je završio šesti.

Kineza je pomilovala i sreća, jer su iz utrke ispala oba Red Bulla što ga je odvelo u TOP 10 i jednog boda.

'Oduševljen nije prava riječ, mislim da je emocija prava riječ za sažetak utrke. Bio sam toliko usredotočen na svaki potez koji je bio moguć, išao sam na to, bez obzira je li zadnji zavoj ili prvi zavoj ili skretanje 4, mislim da sam donio pravu odluku. Bodovi su bili mogući i znao sam to gledajući svoj tempo utrke. Za drugi i treći period, mislio sam da moram ići još jače. Osvojiti bod je nevjerojatno.'