PREVELIKA AGRESIVNOST?

NHL-ovci očekuju tragediju na ledu

25.11.2009 u 18:16

Bionic
Reading

Premda je oštrina, pa i tučnjava, svojevrsni zaštitni znak NHL-a, čak su se i Amerikanci počeli pribojavati da bi dodatni porast agresivnosti mogao dovesti do tragedije na ledu

Mike Richards vs. David Booth

Za hokej na ledu često se, bez imalo seksističkih primisli, kaže da je pravi muški sport. Najbolja svjetska liga, američko-kanadska NHL, uz čvrstinu, dopušta i određenu dozu agresije kakva inače nje dopuštena. Recimo, da se u Ebel ligi u kojoj nastupa i naš Medveščak dogodi tučnjava dvojice igrača, obojica bi dobila dugu suspenziju, sigurno ne manju od desetak utakmica. U Americi i Kanadi se za takve stvari ide na 'hlađenje' od dvije minute.

No, ono po čemu je NHL prepoznatljiv, čini se da je uzelo previše maha. Tamošnji hokejaški analitičari upozoravaju da je agresivnost postala tolika da je samo pitanje vremena kad će netko gadno nastradati. Pritom iz pojma nastradati ne izuzimaju ni moguće smrtne posljedice.

Nedavni sudari Dereka Dorsetta iz Columbus Blue Jacketsa i Jamesa Neala iz Dallas Starsa te Davida Bootha hokejaša Florida Panthersa i Jonathana Toewsa, kapetana Chicago Blackhawksa, na prvi pogled ne čine se tako strašni, no u oba slučaja napadnuti igrači ostali su bez svijesti ležati na ledu. Pritom nemojmo zaboraviti da je riječ o vrlo snažnim i izdržljivim igračima s velikim iskustvom i brojnim sličnim susretima na ledu. No, sve to im nije pomoglo, nego su izneseni s leda poput nokautiranih boksača.

Derek Dorsett vs. James Neal

Zasad se ne zna hoće li vodstvo NHL-a učiniti nešto u postroživanju pravila, no ako i hoće, onda to navijači nesumnjivo neće prihvatiti blagonaklono. Hokej se i dalje smatra grubim, agresivnim sportom u kojem preživljavaju samo najbolji. To je, zapravo, i glavni uvjet popularnosti hokeja na ledu u Americi i Kanadi, ali i drugdje u svijetu.