malotko je očekivao

Nezapamćeni potez Hamiltona u zadnjem krugu: Hoće li zbog toga požaliti?

31.07.2017 u 12:34

Bionic
Reading

Lewis Hamilton na opće je iznenađenje propustio Valtterija Bottasa u posljednjem zavoju Velike nagrade Mađarske, kako je ranije i obećao. Iznimno sportski potez, no hoće li mu faliti ti bodovi u borbi za titulu?

Kada su Schumacher i Barrichello zamijenili pozicije u posljednjim metrima Velike nagrade Austrije 2002. godine, na postolju su ih dočekali zvižduci. Slično su napravili vozači Mercedesa ove nedjelje u Budimpešti, no taj je potez naišao na divljenje.

  • +3
VN Mađarske - Formula 1, 2017. Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH

U čemu je razlika? 'Srebrne strijele' napravile su upravo suprotno od Ferrarija. Iako je glavna uzdanica momčadi u borbi za naslov prvaka, Lewis Hamilton se maknuo Valtteriju Bottasu i propustio ga ispred sebe.

Razlog tome je obećanje koje je dao ranije u utrci. Naime, bio je zapeo iza kolege i nije imao nikakvih izgleda proći ga na Hungaroringu pa je zamolio momčad da naredi propuštanje, ali i najavio vraćanje pozicije ako ne uspije ugroziti vodeće Ferrarije.

Hamilton nije uspio preći Raikkonena i zatim je zaista vratio poziciju Bottasu. To je nezapamćen potez u Formuli 1, jer neki su vozači znali najavljivati vraćanje pozicije u sličnoj situaciji pa im to više ne bi palo napamet kad bi pojurili naprijed.

Veliko je to bilo iznenađenje, jer je Hamilton time izgubio dodatna tri boda u odnosu na vodećeg Vettela koji sad ima 14 više u ukupnom poretku, a Bottas koji zaostaje 33 boda tek je malo popravio svoju poziciju pa se svi pitaju je li Mercedes donio dobru odluku, pogotovo kad uzmemo u obzir da Ferrari igra drukčije pa je Kimi čuvao leđa Sebastianu koji je imao problema s volanom na Hungaroringu.

'Nadam se da ovo pokazuje da sam timski igrač i čovjek od riječi,' izjavio je Lewis Hamilton nakon utrke i dodao:

'To je bolan potez u borbi za titulu, ali nadam se da neću izgubiti naslov zbog ta tri boda.'

'Vjerujte mi, ovo je bila najteža odluka koju smo donijeli u zadnjih pet godina. Ako izgubimo titulu za dva ili tri boda, svi će reći da je to zbog Budimpešte, a ja ću prvi požaliti. No, mislim da dugoročno stajati uz ono što si rekao i svoje vrijednosti donosi svjetske titule,' naglasio je ravnatelj Mercedesa Toto Wolff.