OPET ODBACILI LEGENDU

Nezamjenjiv: Žrtva vanzemaljaca deklasirala i Kasparova...

11.08.2014 u 22:03

Bionic
Reading

Tijekom šahovske olimpijade u norveškom Tromseu izabran je i novi čelnik svjetske šahovske federacije

Gari Kasparov je 'igrao ofenzivno' u kampanji za čelnika Fide, no nije mu pomglo. Sa 110 glasova prema 61 u izboru ga je (pre)lako svladao Kirsan Iljumžinov. Dva ruska sunarodnjaka protekle su mjesece izgovarali teške međusobne optužbe o korupciji i nepotizmu, a slavio je dosadašnji predjednik Fide kojega Kasparov otvoreno naziva Putinovim čovjekom. Takva konstrukcija je iz usta legendarnog Kasparova koji je često bio i uhićivan u prosvjedima protiv ruskog predsjednika - uvreda.

Iljumžinov je na čelu Fide od 1995. i ponovno je znao osigurati većinu u glasačkoj mašineriji, a izvan šahovskih krugova poznat je kao biznismen, političar i čovjek koji tvrdi da su ga bili oteli vanzemaljci. Te 1997. odveli su ga, tvrdi ovaj budist, na mističnu turneju galaksijom i vratili ga na Zemlju neoštećenog.

Na proteklim izborima Iljumžinov je svladao još jednog šahovskog asa Anatolija Karpova, a engleski pratitelji šahovske situacije te su izbore nazvali prvorazrednom sramotom i prijevarom. Nema sumnje da će se teške riječi opet ponavljati, ali i da Gari kasparov nije uspio u svom naumu da postane prvi čovjek svjetskog šaha.