više od pola trofeja

Nevjerojatna dominacija španjolskog nogometa u ovom tisućljeću!

29.12.2017 u 20:52

Bionic
Reading

Španjolski klubovi apsolutni su vladari europskog nogometa u novom tisućljeću s čak 28 osvojenih trofeja, što je više od zajedničkog zbroja titula klubova iz svih ostalih zemalja...

Mnogi smatraju da se španjolska Primera po kvaliteti ne može nositi s Premiershipom i da kaska za nogometom na Otoku, no kad se pogleda situacija u europskim natjecanjima dolazimo do obrnutog zaključka.

  • +17
Doček Realovih igrača u Madridu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Sergio Perez

Naime, od 2000. godine do danas španjolski klubovi osvojili su čak 17 velikih europskih trofeja. Real Madrid trijumfirao je u Ligi prvaka čak pet puta u tom razdoblju, a Barcelona četiri puta. Sevilla je tome pridodala još pet titula u Europskoj ligi koja se prije zvala Kup UEFA, Atetico dvije, a Valencia još jednu.

U istom razdoblju Premiership ima samo šest velikih europskih trofeja. Manchester United, Chelsea i Liverpool osvojili su po jednu Ligu prvaka i jednu Europsku ligu, što je premalo za najbogatiju ligu svijeta.

Od ostalih Portugalu je Porto donio jednu Ligu prvaka i dva Kupa UEFA, a Italija ima tri titule, no sve u elitnom klupskom nogometnom natjecanju: dvije Milan, jednu Inter. Bayern je pak osvojio dvije Lige prvaka što su jedini trofeji za Njemačku, za Rusiju su Kup UEFA osvojili Zenit i CSKA, Šahtar jednom za Ukrajinu, a Galatasaray za Tursku te Feyenoord za Nizozemsku. Francuzi nisu osvojili ništa.

Ako uzmemo u obzir i europski Superkup u kojem su Španjolci osvojili još 11 titula, onda dolazimo do brojke od 28 trofeja od 54 moguća, što je više od pola.

Dodajmo tome da je španjolska nogometna reprezentacija s dva osvojena Eura i jednim SP-om najuspješnija europska izabrana vrsta u novom tisućljeću pa je sasvim jasno koja nacija već dugo vlada nogometom. Vidjet ćemo hoće li ova sezona to ipak uspjeti promijeniti...