Slučaj Bjelorusija

Nepromišljena i čudna odluka Uefe zbog koje bi utakmicu u Srbiji trebalo što prije otkazati; zna se i zašto!

22.12.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Poznato je kako nogometna reprezentacija Bjelorusije, zbog sankcija, ne smije domaće kvalifikacije utakmice igrati na svom tlu. Stoga je UEFA morala donijeti odluku gdje će igrati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

Tako je objavljeno kako će Bjelorusija protiv Švicarske, u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se 2024. igra u Njemačkoj, kao domaćin igrati 25. ožujka 2023. godine u Srbiji, točnije na stadion Karađorđe u Novom Sadu.

Bjelorusija je pod sankcijama zbog podrške Rusiji i njihovoj invaziji na Ukrajinu, a osim što ne smiju igrati na svom tlu nemaju pravo niti na gledatelje. No, usprkos tome to je utakmica visokog rizika...

Naime, ono što je posebno zanimljivo jest činjenica kako su neki švicarski reprezentativci nepoželjni u Srbiji, a prvi na toj listi svakako je Xherdan Shaqiri koji je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. zabio protiv Srbije gol u 90. minuti te ga proslavio na način koji je razljutio sve u Srbiji.

Njegove ruke u obliku albanskog orla, što je simbol tzv. 'Velike Albanije', nitko mu nije zaboravio. A sudbina je željela da se upravo Srbija i Švicarska nađu i istoj skupini na Svjetskom prvenstvu u Katru. I opet su tenzije bile povišene i opet su na udaru bili nogometaši koju vuku podrijetlo s Kosova ili iz Albanije među kojima je trenutačno najpoznatiji Granit Xhaka.

Kada bi se nešto slično ponovilo u Novom Sadu, jer takva proslava gola nije zabranjena, pitanje je u kojem smjeru bi sve moglo otići. A o tome je netko iz Uefe prije ove pomalo nepromišljene odluke - trebao razmišljati…

No, čelnici Uefe očito nisu razmišljali o netrpeljivosti nego su očito željeli pronaći najidealnije rješenje za Bjelorusiju, a da ne rade probleme članicama Europske unije. Mnogi će reći svakako čudna odluka čelnika Uefe koji očito nisu najbolje upućeni u povijest odnosa nekih švicarskih nogometaša i Srbije.

Hoće li zaista doći do ove utakmice ili će čelnici Uefe ipak pronaći neki drugi grad i neki drugi stadion za tu utakmicu pokazat će vrijeme.

  • +39
Srbija - Švicarska, SP u nogometu, 2.12.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK