TUŽNI SUPERCLASICO

Neodigrana utakmica o kojoj svi pričaju dobila miroljubiv prijedlog, ali Argentina bi eksplodirala od bijesa...

27.11.2018 u 06:45

Bionic
Reading

Uzvratna utakmica finala Copa Libertadoresa između River Platea i Boca Juniors jedna je od glavnih sportskih tema i to zbog huliganskih nereda koji su otkazali dvoboj koji je trebao biti praznik nogometa

Dva rivala iz Buenos Airesa po prvi puta su se susreli u finalu južnoameričke inačice Lige prvaka. Prva utakmica završila je 2:2, a uzvrat je trebao biti održan na stadionu Monumental koji je dom River Platea. Umjesto nogometa dobili smo festival nasilja.

U subotu (24. studenoga) igrači Boca Juniorsa su napadnuti na putu do stadiona. Bocama su razbijeni prozori na autobusu, a u vozilo je uletio i suzavac. Bilo je ozlijeđenih nogometaša. Neredi su se nastavili i izvan stadiona kada je utakmica već bila pomaknuta za dva i pol sata od prvobitnog termina pa je uzvrat finala prebačen na nedjelju.

Situacija se nije smirila pa je utakmica još jednom odgođena, a novi termin odigravanja trebao bi se znati u utorak (27. studenoga). No nitko ne može jamčiti da opet neće biti nasilja i nereda, čak i kada bi se donijela odluka da se ne igra pred navijačima, jer kaos na ulicama teško se može spriječiti.

  • +4
River Plate - Boca Juniors, odgođena utakmica Izvor: Pixsell / Autor: Gustavo Ortiz/DPA/PIXSELL

Zato je stigao nevjerojatan prijedlog kojim se jamči da će se finale odigrati u miroljubivom ozračju. Oba argentinska kluba kontaktirao je Stefano Anzalone, direktor Sportske zajednice Genove, a njegova ideja je odigrati superclasico u Genovi!

Teško da će ovaj prijedlog biti prihvaćen, jer bi to najvjeroatnjie uzorkovalo goleme demonstracije i bijes u Buenos Airesu navijača oba kluba (iako gostujući ne mogu na utakmicu), ali Anzalone je imao dobru namjeru - dovesti nogometni spektakl u Genovu i usput nešto zaraditi.

Kaos u Buenos Airesu Izvor: Društvene mreže

Inače, gradonačelnik Buenos Airesa Horacio Rodriguez Larreta optužio je najvatrenije navijače River Plate, koje u Argentini zovu Barra Brava, da stoje iza napada na autobus sa igračima Boca Juniorsa.

'Problem je Barra Brava, mafija koja je ukorijenjena u nogometu više od 50 godina. Oni su odgovorni za ove incidente', kazao je gradonačelnik Buenos Airesa.

Gradonačelnik Larreta je istaknuo da je to bio osvetnički potez Riverove Barra Brave, jer je uoči uzvratne utakmice finala Libertadores kupa policija pretresla kuću vođe Barra Brave, te da je tom prilikom zaplijenila deset milijuna pesosa (oko 250 tisuća eura) i 300 ulaznica za finalnu utakmicu Libertadores kupa.

Navijačke skupine Barra Brava, koje se mogu usporediti sa europskim ultrasima, nastale su u Argentini 50-tih godina prošlog stoljeća, te su se proširile diljem Latinske Amerike, a jedan od načina njihova financiranja je prodaja ulaznica na crnom tržištu.