GLUP FAUL SABONISA

NBA zvijezde poražene od Reala u završnici kakva nikad nije viđena!

04.10.2016 u 10:15

Bionic
Reading

U sklopu turneje NBA Global Games u ponedjeljak su u Madridu košarkaši Real Madrida ugostili Oklahoma City Thundere. U rijetko viđenoj drami Real je nakon produžetka nadigrao Oklahomu sa 142:137 uz dosad neviđen rasplet u zadnjim sekundama osnovnog dijela utakmice

Posljednjih godina sve se češće događa da europske momčadi nadigraju one koje dolaze iz NBA. Međutim, način na koji je Real Madrid stigao do pobjede nad Oklahoma City Thunderima 142:137 (22:35, 28:30, 37:30, 39:31; 16:11) zaista se rijetko viđa u ozbiljnoj košarci.

Naime, Oklahoma je od početka utakmice – s Russellom Westbrookom u petorci - krenula angažirano i već nakon prve četvrtine vodila je sa 13 koševa razlike da bi ubrzo nakon toga poveli s najvećih +22. Do kraja poluvremena, prvenstveno zahvaljujući raspoloženom SergijuLlullu koji je zabrio tricu sa sirenom Real je smanjio na 15 razlike. Zanimljivo, Llull je tricu sa sirenom ubacio i na koncu treće četvrtine, a kako bi ova utakmica postala posebna pobrinuo se Llull u zadnjoj sekundi kada je ubacio tricu za poravnanje 126:126 i produžetak!

NASTUPILI I HRVATI

Od ostalih NBA utakmica zanimljivo je spomenuti kako je Orlando poražen od Memphisa 97:102, a za Magic su zaigrala dvojica hrvatskih reprezentativaca. Mario Hezonja je bio u početnoj petorci i za 22 minute postigao tri koša (šut za tricu 1-5), dok je sjajan dojam ostavio 30-godišnji Damjan Rudež koji je ušao s klupe i za nešto manje od 18 minuta ubacio osam koševa (šut 3-3, za tricu 2-2).

Košarkaši Phoenixa su svladali San Antonio s 91:86, a Dragan Bender je za 23 i pol minute ostao bez ubačaja (šut 0/4).


Podatak kako je Real poveo jedini puta tek pred kraj utakmice (112:111) te kako je gubio ukupno 47 minuta – dokaz je kako su NBA zvijezde očito mislile da će lako obaviti posao. U zadnji napad na utakmici, nakon što je Oladipo ubacio samo jedno slobodno bacanje, Real je ušao s pet koševa zaostatka (121:126) i kada su svi očekivali kraj i pobjedu Thundera mladi Domantas Sabonis, Litavac kojeg je iz prvih redova gledao otac Arvydas, ničim izazvan četiri sekunde prije kraja radi prekršaj na Argentincu Nocioniju koji se dizao na tricu! Neki su taj prekrašaj nazvali 'nepotrebnim' i 'glupim', a na kraju se to i pokazalo točnim. Tako je mladi Litavac u svojoj prvoj utakmici u NBA-u postao – tragičar!

Mirni Nocioni zabija prva dva slobodna bacanja i treće namjerno promašuje kako bi pokušali zabiti tricu za produžetak. I to se dogodilo jer je lopta sretno, uz pomoć Fernandeza, došla do Llulla koji pogađa ludu tricu! U produžetku je Real igrao kao u transu, pogotovo Fernandez i američko pojačanje Anthony Randolph te je na oduševljenje 15.000 gledatelja upisao pobjedu koja se nekoliko sekundi prije kraja utakmice činila – nemogućom. Ova utakmica dokaz je kako nikad nije gotovo!

Trener Oklahome Donovan u završnici utakmice te u produžetku nije koristio najboljeg igrača Westbrooka (ubacio je za 22 minute 18 koševa) niti sekunde nego se oslonio na raspoloženi dvojac Kanter (29 koševa i 10 skokova) & Oladipo (34 koša). Na njihovu žalost to nije bilo dovoljno.


Kod Reala najbolji je bio Llull s 22 koša i devet asistencija, a precizni Carroll ubacio je 24.

NBA zvijezde već u srijedu na gostovanju kod Barcelone imaju priliku za popravni. Era bez Kevina Duranta, koji je preselio u Golden State Warriorse, nije najbolje započela.