KRAJ ŠTRAJKA NA POMOLU

NBA ponudio igračima prijedlog na glasovanje

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2011 11:22
  • Objavljeno 11.11.2011 u 11:07
David Stern

David Stern

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vlasnici klubova NBA i sindikat igrača završili su u četvrtak navečer u New Yorku zadnji krug pregovora s prijedlogom koji će biti iznesen na glasovanje igračima i ako bude prihvaćen omogućit će početak nove regularne sezone, skraćene na 72 utakmice, 15. prosinica.

Sindikat je u četvrtak dobio na uvid prijedlog novog kolektivnog ugovora (CBA) kojeg namjerava predstaviti 430-orici igrača NBA iako je direktor sindikata Billy Hunter izjavio da to 'nije najbolji sporazum na svijetu'.

'Došao je trenutak kada moramo zaustaviti pregovore tamo gdje jesmo', upozorio je šef NBA David Stern. Sukob između igrača i poslodavaca NBA traje od 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor.

Stern je kazao da ako ugovor bude prihvaćen idući tjedan, sezona bi mogla početi 15. prosinca i svaka bi ekipa mogla odigrati 72 utakmice , što bi značilo samo gubitak deset utakmica od regularne sezone.

Igrači su se nadali da će biti većeg pomaka u nekim ključnim ne-financijskim pitanjima nakon što su izrazili spremnost da odustanu od svoje želje za raspodjelom prihoda u kojem bi njima pripalo 52,5 posto.

Stern je kazao da ako igrači ne pristanu na 50-50 raspodjelu, Udruženje vlasnika neće moći ponuditi uvjete bolje od 53-47 posto u vlastitu korist.

Samo je prvi mjesec regularne sezone, ili 221 utakmica, za sada otkazan zbog sukoba oko načina postavljanja gornje granice mase plaća klubova (salary cap) i podjele oko četiri milijarde dolara godišnjih prihoda NBA.

Posljednji prijedlog NBA odnosio se na podjelu 50-50 tih prihoda kao i na neke manje ustupke u strukturi salary capa.

Ovo je drugi put u povijesti da sukob između igrača i poslodavaca onemogućava početak regularn sezone NBA. Zadnji put, 1998./1999. sezona je bila skraćena na 50 utakmica po ekipi i počela je tek u veljači 1999.

Lock-out znači da je tržište transfera blokirano, da igrači nisu plaćeni da ne mogu dolaziti u prostorije kluba niti imati kontakte s upravom i vodstvom ekipe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi