PREGOVARAČI GUBE VRIJEME

NBA liga bez utakmica do Nove godine?

21.10.2011 u 19:47

Bionic
Reading

Posredovanje u pregovorima između poslodavaca i igrača NBA koje je počelo u utorak završilo je u četvrtak u New Yorku bez postignutog dogovora što otvara put novom otkazivanju utakmica nove regularne sezone

Trideset dodatnih sati pregovora u tri dana nisu polučili nikakav uspjeh. 'Na kraju nismo uspjeli zatrpati jaz koji razdvaja dvije strane,' kazao je Adam Silver, pomoćnik šefa NBA Davida Sterna.

I dok su sastanci prva dva dana davali znakove poboljšanja situacije što se tiče glavnih točaka neslaganja, pet sati pregovora u četvrtak su doveli do nove bezizlazne situacije u dosta napetom ozračju.

Predsjednik sindikata igrača NBA Derek Fisher (Los Angeles Lakers) napao je poslodavce za koje tvrdi nisu bili iskreni u pregovorima. 'Oni vam samo žele ispričati jednu verziju povijesti, koja uostalom nije ni istinita. Ovdje se ne radi o egu nego o zaradi za dosta ljudi koji su povezani s košarkom u Americi.'

Zbog ove nove situacije, David Stern, koji je već otkazao prva dva tjedna regularne sezone mogao bi danas odlučiti o otkazivanju još utakmica, rekao je Silver. U ovom bi slučaju utakmice koje su se trebale igrati u prosincu mogle biti 'žrtvovane'.

Vlasnici i igrači pokušavaju pregovorima naći rješenje za lock-out koji paralizira NBA sezonu 2011./2012. Trenutačno zbog tog financijskog spora otkazano je 100 utakmica, što stvara gubitak od 170 milijuna dolara za igrače.

Sukobljene strane se ne mogu dogovoriti o podjeli četiri milijarde dolara prihoda NBA a ni o modelu sustava koji bi trebao ograničiti masu plaća klubova: vlasnici su za smanjenje troškova jer su zadnjih godina bilježili gubitak, dok igrači pokušavaju ograničiti posljedice toga na svoje plaće.

Lock-out je počeo 1. srpnja istekom kolektivnog ugovora. To je prvi sukob u NBA od sezone 1998./1999. kada je regularna sezone skraćena za 32 utakmice po ekipi.