Oklahoma - Miami 1-0

NBA finale: Durant održao lekciju LeBronu i društvu

14.06.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Prvaci Zapadne konferencije Oklahoma City Thunder u prvoj utakmici NBA finala, koja je bila prepuna atraktivnih poteza, nadigrali su prvake istoka Miami Heat 105:94

Devetom domaćom pobjedom u jednako toliko utakmica igranih u njihovoj Chesapeake Energy Areni u play-offu košarkaši Thundera zadržali su prednost domaćeg parketa u seriji koja se igra po formatu 2-3-3.

Druga utakmica igra se u četvrtak također u Oklahomi, a serija nakon toga seli na Floridu gdje se sigurno igraju dvije utakmice te vrlo vjerojatno i treće (ukupno peta).

Sudeći po prvom poluvremenu u finalu ćemo gledati vrlo atraktivnu run & gun košarku kakva je za utakmice ovakvog intenziteta prava rijetkost. No, poklopilo se da u finalu igraju dvije ponajbolje napadačke momčadi prepune NBA zvijezda.

Zaostajali su domaćini za Miamijem rezultatski sve do 15 sekundi prije kraja treće četvrtine kada su zahvaljujući playmakeru Russellu Westbrooku prvi put prešli u vodstvo. U toj dionici utakmice Westbrook je zabio 12 koševa, a ne treba posebno niti naglasiti kako je u tim trenucima dvorana 'proključala'.

Miami je na poluvremenu imao sedam poena prednosti (54:47), a tijekom prvog poluvremena vodio je i sa 13 koševa. Ipak, kao što je često bio običaj u finalnoj seriji Zapadne konferencije protiv San Antonio Spursa, pokazalo se da 'Young Gunsima', kako su ih prozvali američki novinari, nije nikakav problem okretati utakmice.

U posljednjoj je dionici igre eksplodirao i nesuđeni MVP Kevin Durant (publika mu je nekoliko puta skandirala: MVP, MVP!) ubacivši u njoj 17 od svojih 36 poena zacementiravši time preokret. Drugo su poluvrijeme Thunderi dobili 58:40, a Westbrook (20 poena) i Durant (21) sami su za te 24 minute nadigrali kompletnu momčad Erika Spoelstre

'Gledajte, ti dečki (Heat) su stvarno na početku bili vrući. Lopta je dobro kružila i zabijali su sve šutove. Nama je samo želja bila nastaviti igrati jer znamo da je utakmica duga, a uz to nam je trener stalno ponavljao da igramo čvrsto. I to smo i napravili', objasnio je nakon utakmice Durant.

Phantom kamera na NBA finalu

Durant je završio sa 36 koševa, osam skokova i četiri asistencije, a Westbrook sa 27 koševa, 11 asistencija i osam skokova. Serge Ibaka dodao je deset koševa i šest skokova, a James Harden ovaj je put bio nešto samozatajniji: ubacio je svega pet poena uz samo šest ispucanih lopti za 22 minute. Dodao je tri asistencije.

Goste je predvodio LeBron James s 30 koševa, devet skokova i četiri asistencije. Četiri je lopte oduzeo, jednako toliko izgubio. Odigrao je MVP osnovnog dijela sezone napadački svoju najbolju utakmicu finalne serije doigravanja od 11 u koliko je ukupno nastupio, ali je izgubio izravan dvoboj s Durantom, kojeg nije mogao zaustaviti u obrani (Duranta je većinom čuvao Battier).
Iako je u posljednjoj četvrtini zabio sedam poena, samo je jednom pogodio tijekom prvih osam minuta i 15 sekundi, kada su Durant i Westbrook prelamali utakmicu.

Dok u obrani trostrukome najboljem strijelcu lige nije mogao ništa, s druge strane parketa najboljem igraču Thundera puno je pomagao obrambeni specijalist Thabo Sefolosha

Također, James nije imao pravu podršku suigrača. Wade (19 koševa) je promašio 12 od 19 svojih šuteva, a Chris Bosh (10 koševa) sedam od 11. Od najveće je pomoći Jamesu bio Shane Battier, koji je ubacio 17 koševa (šut iz igre 6-9) u svojoj najboljoj napadačkoj predstavi ovosezonskog doigravanja. S obzirom na to da je Battier 13 koševa zabio u prvom poluvremenu realno je razlika za Miami nakon dvije četvrtine trebala biti veća. No, pitanje je koliko bi im razlike bilo dosta pored ovako razigranih Duranta & Westbrooka.

NBA finale:

Oklahoma City – Miami 105-94 (Durant 36k, 8s, 4a / James 30k, 9s, 4a),

Oklahoma City vodi u seriji 1-0