SLUČAJ zaniolO

Navijanje i navijačko prigovaranje ili što se dogodi kada navijači prijeđu granicu

30.01.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Navijači na tribinama, ispunjeni stadioni, glasno navijanje, proslave golova... Užitak je biti dijelom te priče, bilo da si nogometaš, trener, gledatelj na tribinama ili u dnevnom boravku

Da, navijači su važni, oni pune (i prazne) klupske blagajne, daju posebnu dimenziju utakmici, klubu, natjecanju...

Nekada daju i sami sebi preveli značaj, ali nekada im krila razmašu čelni ljudi klubova i igrači. Postrojava se ispred njih i kod pobjeda i kod poraza, prvo se u izjavama zahvaljuje njima na podršci, a tek onda suigraču na sjajnoj asistenciji (ako uopće), podilazi im se na sve moguće načine. I kada se u svemu tome ne postigne balans događaju se užasne stvari.

Posljednji primjer vezan je uz 23-godišnjeg veznjaka Rome Nicolu Zaniola čiji se život pretvorio u noćnu moru od kada je izrazio želju za prelaskom u AC Milan.

Navijačima se takva odluka nimalo nije svidjela pa su odlučili talentiranom igraču doslovno uništiti život. Dolaze mu ispred kuće, uznemiruju, pišu uvredljive poruke po transparentima, prijete mu smrću, naganjaju ga na cesti tijekom vožnje...

Sve je kulminiralo kada je Zaniolo odbio zaigrati za Romu protiv Spezije jer je, prema talijanskim medijima, klub prihvatio ponudu Bournemoutha, a on je želio u AC Milan. Priča se zakomplicirala jer Milanezi nude deset milijuna eura manje od konkurencije, pa je Roma zaigrala na kartu veće zarade.

Navijačka strast se pretvorila u navijačku ludost, Zaniolo se našao na udaru ultrasa kluba kojima je do jučer bio idol.

Calciomercato javlja kako su ga naganjali dok se vozio automobilom po Rimu. Bila je to, kažu, potjera uz salve uvrede. Potom su mu stigli do kuće gdje je vrijeđanje nastavljeno. Zaniolo je pozvao policiju, huligani su se dali u bijeg, ali rat protiv nogometaša su nastavili transparentima koje postavljaju po nadvožnjacima.

Zaniolo je i dalje igrač Rome, za njene navijače je izdajnik kojem nema više mjesta u klubu. Očito niti sigurnosti u gradu. Razumno rješenje mora se naći pod hitno.

Milan i Roma su susjedi na tablici. Milanezi na petom mjestu imaju 38 bodova koliko i trećeplasirani Lazio, dok Roma ima bod manje i nalazi se na šestom mjestu. Oba kuba su ozbiljni kandidati za plasman u europska natjecanja uključujući i Ligu prvaka.

Standings provided by Sofascore