JOŠKO GVARDIOL

Navijači Manchester Cityja su složni: On je novo savršenstvo!

20.05.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Pobjedom nad West Hamom 3:1 na Etihadu u posljednjem kolu Premier lige, Građani su stigli do jubilarnog desetog naslova prvaka, četvrtog u nizu.

Prvu naslov prvaka Engleske u dresu Cityja jučer su osvojila i dvojica hrvatskih reprezentativaca, Joško Gvardiol i Mateo Kovačić.

I dok je Kovačić igrao premalo da bi dobio ocjenu, mediji su ponovno bili oduševljeni sjajnim nastupom Joška Gvardiola. Posebno se ističe njegov doprinos kod drugog gola Cityja, kada je kao veznjak predriblao dvojicu igrača, odbio njihove napade i započeo akciju koja je rezultirala golom.

Nogometni portal Goal je napisao: 'Ovaj put nije zabio, ali bio je izvrstan u prijenosu lopte na sredinu terena.'

Slično navode i profili na društvenoj mreži X.

'Kakva debitantska sezona. Joško Gvardiol će osvojiti svijet. Vrhunska klasa', 'Bio je senzacionalan u ovoj sezoni', 'Novo savršenstvo', 'Ponovno je odigrao 10/10. Tako je nevjerojatno dobar', neki su od komentara.

Gvardiol je svoju karijeru započeo u GNK Dinamo gdje je prošao kroz omladinsku školu i debitirao za prvi tim 2019. godine. Brzo je postao ključni igrač obrane Dinama, a svojim nastupima privukao je pažnju europskih klubova.

  • +16
Manchester City proslava naslova prvaka 19.5.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

U ljeto 2021. godine, Gvardiol je prešao u njemački RB Leipzig za iznos od oko 18 milijuna eura, što je bio jedan od najvećih transfera u povijesti Dinama. U Leipzigu je nastavio impresivne igre, što je dovelo do daljnjeg uspona njegove karijere i interesa drugih velikih klubova. Na ljeto 2023. prešao je u Manchester City za iznos od oko 90 milijuna eura. Taj transfer je postao jedan od najskupljih u povijesti kluba i najskuplji transfer za jednog braniča do tada. Njegov prelazak u City označio je novu fazu u njegovoj karijeri.

Za hrvatsku reprezentaciju debitirao je 2020. godine i ubrzo se etablirao kao jedan od najvažnijih obrambenih igrača. Njegov talent i izvedbe ma međunarodnoj sceni dodatno su povećali njegovu vrijednost. Imao je značajnu ulogu u osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Katru 2022. godine, Uz to je s Vatrenima osvojio i drugo mjesto u Ligi nacija 2023. godine.

Standings provided by Sofascore