FIFA_SP_2018.svg

ruske mušice i krvopije

Naše nogometaše u Rostovu će dočekati napasnici kojih se domaćini nisu uspjeli riješiti

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 19.06.2018 14:34
  • Objavljeno 19.06.2018 u 14:34
Bionic
Reading

Utakmicu Engleske i Tunisa u Volgogradu obilježio je Harry Kane koji je s dva gola osigurao 2:1 pobjedu 'Gordog Albiona'. No, susret su obilježili i problemi s letećim napasnicima koji su na terenu cijelim tijekom susreta terorizirali nogometaše obiju reprezentacija. Sličan problem mogao bi zadesiti i hrvatske nogometaše u posljednjem meču protiv Islanda, 26. lipnja u Rostovu

Učinili su Rusi sve kako bi Svjetsko prvenstvo proteklo u najboljem redu, za sada im ide bez većih problema. No, na sile prirode organizatori jednostavno nisu mogli utjecati. Tako je još početkom godine ruska Vlada objavila kako postoji realna mogućnost da bi najezda skakavaca mogla uništiti neke terene na stadionima predviđenim za utakmice Svjetskog prvenstva!

Skakavci se hrane usjevima na nepreglednim poljima južne Rusije, a dužnosnik Ministarstva poljoprivrede zadužen za zaštitu biljaka Pjotr Čekmarjov kaže kako bi 'zelene napasti' vrlo lako mogle doletjeti i na stadione. Skakavci migriraju u velikim jatima u kojima se broje na milijune primjeraka, a iza sebe doslovno ostavljaju pustoš. Pojedu sve na što naiđu...

'Većinom se možemo boriti s najezdama skakavaca, ali se bojim da bi - ako se poklope nepovoljni vremenski uvjeti - mogli imati međunarodni skandal zbog njih. No, veliki problem činit će također komarci, muhe i mušice, kukci su to kojih se zbog njihove brojnosti na tom području jednostavno ne možemo riješiti', kazao je Čekmarjov.

  • +20
SP 2018., skupina G: Tunis - Engleska Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao područje od posebnog rizika je navedeno je prije svega područje oko Volgograda, a potom i ono oko Rostova na Donu. Ne treba napominjati kako će baš u Rostovu igrati Hrvatska! Posljednju utakmicu u skupini, 26. lipnja od 20 sati igramo protiv Islanda na travnjaku Rostov Arene.

A kako bi to moglo izgledati? Najbolje se vidjelo na utakmici Engleske i Tunisa. Volgograd Arena doslovno je bila pod okupacijom rojeva mušica i komaraca, zaštite jednostavno nije bilo... Igrači su već na zagrijavanju mahali rukama 'u prazno', pokušavali su se osloboditi rojeva oko svojih glava. No, nepoželjnih se napasnika nisu uspjeli riješiti.

U problemima su bili i navijači koji su stigli u Volgograd te brojne televizijske ekipe. Područje oko Volge i inače je prirodno stanište napasnih kukaca, isto kao i ono oko Dona. A komarci i mušice najaktivniji su baš u lipnju i srpnju. Organizatori napominju kako su uz pomoć helikoptera područje oko stadiona u Volgogradu i Rostovu nekoliko puta intenzivno prskali insekticidima, no rezultata za sada - nema.

  • +40
SP u nogometu, skupina D: Hrvatska - Nigerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Dobra je ovo opomena izborniku Zlatku Daliću i našim nogometašima, treba se pripremiti na svako iznenađenje, a komarci te dosadni rojevi muha i mušica definitivno bi mogli biti vrlo neugodni. Većina naših igrača sličnu je 'torturu' komaraca prošla još na SP-u u Brazilu 2014. godine kad smo s Kamerunom igrali usred amazonske prašume, u Manausu. Tako da znaju što ih čeka. Islanđani neka se snađu...