kup krešimira ćosića

Nakon šest godina dominacije Cedevite dobit ćemo novog osvajača Kupa; Zadar na trofej čeka 12 godina, a na putu mu stoji Cibona...

15.02.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Zadar je domaćin završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića, a danas se u finalu (Arenasport 1, 17.30 sati) sastaju košarkaši Zadra i Cibone. Čeka nas prava poslastice jer u 'hrvatskom košarkaškom klasiku' dobit ćemo - nakon punih šest godina - novog osvajača Kupa

Zadar i Cibona susreću se već peti put u službenim utakmicama ove sezone. Najvažnija je s rezultatske strane dosad bila ona zadnja zagrebačka u kojoj je Cibona samljela Jusupovu momčad i gurnula je prema ispadanju iz ABA lige, ali ova je barem u tom rangu - finale Kupa. Prilika za trofej, možda i jedini za oba kluba u ovoj sezoni!

Zadar je do finala došao preskočivši u četvrtfinalu Sonik te u polufinalu (lakše od očekivanog) Split. Da nije bilo opuštanja i davanja šanse igračima s klupe, bilo bi to laganih 15-20 koševa razlike. Ovako se malo zakompliciralo u završnici no svejedno završilo 10 razlike.

'U završnici smo pali jer sam stavio u igru neke mlađe. Došlo je i do opuštanja, no htio sam da i oni osjete slast pobjede jer rade marljivo', ističe Jusup.

Protiv Cibone takvog opuštanja ne bi trebalo biti jer su dosad izgubili tri od četiri, dobili samo jednu domaću u hrvatskom prvenstvu košem Allena dvije sekunde prije kraja.

  • +7
KK Cibona - KK Gorica, polufinale Kupa Krešimir Ćosić 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Gerlanc

'Prošlu utakmicu su nas dobro ‘naprašili’ u Krešinom domu, bili su bolji u svim segmentima i jednostavno moramo iz toga izvući pouke. Protiv Splita smo bili u redu, svidjelo mi se kako smo izgledali defenzivno i energijom. S takvim izdanjem bih bio zadovoljan, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu ili ne, ne znam. Moramo težiti tome da obrambeno i u skoku budemo uvjerljivi, ali da, s tim izdanjem bismo bili zadovoljni', naglašava Jusup čija momčad je kompletna.

Zasad ovu završnicu kupa najbolje odrađuje Junaković, s 31 košem u dvije utakmice, a pomalo rezervirani su Allen, Mavra i Siriščević koji je protiv Splita dobio samo šest minuta.

Cibona je do finala došla podjednako uvjerljivo kao i Zadar. Prvo su rutinski slavili protiv Šibenke, da bi nešto ozbiljnije odradili posao s Goricom koja se sjajno držala i u jednom trenutku u drugoj četvrtini imala i +9 (34:25), ali do kraja četvrtine Cibona radi seriju 16:4 i preuzima kontrolu.

Kod Zagrepčana je prvu utakmicu briljirao Novačić s 31 košem (11/16). Dobar je bio i u polufinalu, zabio 15 (6/11), ali je svjetla pozornice oteo Rebec s 28 koševa (9/12).

U dosta lošem trenutku je Amerikanac Gibson. Protiv Šibenke šest koševa za 23 minute, kontra Gorice samo tri za devet minuta u igri. Je li riječ o nekakvoj ozljedi, nije poznato, iako se Velić žali da situacija u momčadi nije idealna.

'To je jedna utakmica i ne treba tražiti nikakav alibi, ja ga ne tražim. Imam puno ozlijeđenih igrača, a nisam ni jednog spomenuo. Oni koji budu spremni ti će igrati i dat će svoj maksimum', ističe Cibonin trener, a prenosi Dvoznak.com.

I 'vukovi' su na završnicu doputovali kompletni, ali kroz cijelu sezonu imaju nešto načetih i to se krpa u hodu. No, vjerojatno će svi stisnuti zube za finale, utakmicu za trofej.

  • +10
ABA Liga, 16. kolo, KK Zadar - KK Igokea Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

'O pristupu se ne mora ni pričati, igramo za trofej i pristup neće biti sporan. Mogla bi presuditi mentalna čvrstoća', osvrnuo se Velić na 3-1 skor protiv Zadra ove sezone.

'Zadar se digao u zadnje vrijeme. Lagano su dobili i četvrtfinale i polufinale tako da su dosta svježiji nego mi. Sama ta fizika ne osvaja već morate imati i dobru psihološku pripremu i mentalnu snagu. Finala se osvajaju s glavom, ne samo sa fizikom. Vidjet ćemo tko će biti jači i u jednom i drugom segmentu. Zadar je favorit i iz razloga što igraju pred svojom punom dvoranom i što imaju vojsku navijača iza sebe, ali to ne mora ništa značiti', ističe Cibonin trener.

Dodajmo da Zadar na trofej čeka 12 godina, zadnju 'kantu' su digli u sezoni 2007./'08. kad su bili prvaci Hrvatske. Danas će ujedno Hrvatska nakon punih šest godina dominacije Cedevite dobiti novog osvajača Kupa. Cibona je u sezoni 2012./'13. posljednji put osvojila ovaj trofej, a nakon toga je sve pokupila Cedevita... Koje više nema u hrvatskoj košarci...