VIJEĆE hoo-A

Nakon molbe HKS-a Jusuf Nurkić sve bliži hrvatskom državljanstvu

31.08.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Duga i konstruktivna rasprava o Nacrtu prijedloga novog Zakona o sportu obilježila je 39. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu.

Duga i konstruktivna rasprava o Nacrtu prijedloga novog Zakona o sportu obilježila je 39. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u Zagrebu.

Epilog je bio prihvaćanje zakonskog prijedloga, budući da je, kako je višekratno istaknuto u raspravi, u zakonske odrednice uvrštena većine prijedloga za koje se HOO dulje vrijeme zalagao (izjednačavanje stipendija na državnoj razini sportašima I., II. i III. kategorije, rješavanje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja sportašima, trajne naknade trenerima za sportsku izvrsnost…).

Druga iznimno zanimljiva tema bila su izvješća o šestomjesečnoj realizaciji šest razvojnih programa HOO-a. Opća ocjena je više nego zadovoljavajuća, budući da se brojke o korisnicima programa uglavnom kreću na razini predpandemijske 2019. godine. Dva programa posebno su apostrofirana - program potpore sportašima i sportašicama iz kolektivnih sportova, u kojem je čak devet momčadi/ekipa, s vidljivim napretkom u rezultatskoj uspješnosti, a najnoviji - Program hrvatskih olimpijskih nada, utemeljen 1. siječnja ove godine, s današnjim danom broji čak 60 korisnika, s dominacijom sportašica u odnosu na sportaše (kriterijske preduvjete zadovoljilo je čak 12 novih korisnika i korisnica).

S prvim danom kolovoza u HOO-ov razvojni program I. uvršteni su taekwondaši(ca) Oscar Kovačić, Leon Hrgota i Mia Tukić. U razvojnom programu II/1 nova korisnica od 1. srpnja je gimnastičarka Tina Zelčić, a od istog datuma i hrvači Roko Strika i Mihael Lukač.

Hrvač Josip Benko te jedriličari Ema Samaržija i Leon Scheidl postali su korisnici programa s 1. kolovoza. Iz borilačkih sportova najviše je novih korisnika programa III. - Dino Šimunec i Jelena Pehar (karate) te Piero Marić i Nika Klepac (taekwondo).

Atletičarka Marija Tolj uvrštena je od 1. srpnja u Olimpijski program Pariz 2024. sa statusom potencijalne B kandidatkinje.

U prvih šest mjeseci 2022. godine razvojnim programima za trenere obuhvaćena su 42 sporta, odnosno 119 trenera, svrstanih u sedam kategorija: devet vrhunskih, 10 trenera ekipnog olimpijskog sporta, 11 vrsnih, 28 kvalitetnih trenera, 34 trenera mlađih dobnih kategorija, 26 trenera za razvoj pojedinog sporta i jedan kondicijski trener. Od 1. rujna novi na listi Kvalitetnih trenera je atletski stručnjak Slavko Petrović, trener sjajne maratonke Matee Parlov Koštro, a u skupini Trenera za razvoj pojedinog sporta Hrvatski gimnastički savez je umjesto Diane Lukašić nominirao Josipa Morožina.

Na temelju zamolbe Hrvatskog košarkaškog saveza, Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i potporu za prijam u hrvatsko državljanstvo košarkaška Jusufa Nurkića (rođ. 1994. u Tuzli, BiH), koji je prije odlaska u NBA ligu ostavio traga u hrvatskoj košarci, igrajući za Cedevitu i Zadar.

Pozitivno mišljenje za održavanje međunarodnih sportskih natjecanja u Hrvatskoj dobili su: HGS za Svjetski kup u gimnastici Dobro World Cup u Osijeku (7. - 11. lipnja 2023.), Hrvatski jet ski savez za utrku SP-a u motosurfu u Zadru (30. rujna - 2 listopada 2022.) i Hrvatski športsko ribolovni savez za seniorski SP u lovu na ribe u Bilju i Osijeku (5. - 11. rujna 2022.). HOO-ovo  pokroviteljstvo dobio je Sajam Sporta Sportfest u Poreču (14. - 16. listopada 2022.) Sjednica skupštine HOO-a održat će se 13. rujna u Zagrebu.