NACIONALISTIČKO DIVLJANJE

Nakon incidenta u Rumunjskoj Kosovo je na nogama. Traži se pobjeda za 'zelenim stolom'

14.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Rumunjska je u utakmici kvalifikacija za EUro 2024 u Bukureštu u ponedjeljak pobijedila Kosovo 2-0, no Kosovari traže pravdu za zelenim stolom te se nadaju da će susret biti registriran 3-0 u njihovu korist.

Podsjetimo, utakmica je prekinuta je u 18. minuti pri rezultatu 0:0. Uz to korištena je i pirotehnika, a s tribina se orilo 'Srbija, Srbija'.

Kapetan rumunjske reprezentacije Nicolae Stanciu pokušao je urazumiti podivljale navijače te je tražio da uklone transparent. Uzalud. Igrači su napustili travnjak, a policija oduzela transparent te počela sa stadiona izbacivati izgrednike. Prekid je trajao skoro sat vremena. Utakmica je završila pobjedom Rumunjske 2:0. Stanciu je zabio za 1:0 u 83. minuti, a Mihaila postavio konačni rezultat u trećoj minuti sudačke nadoknade. Kosovo je od 42. minute igralo s igračem manje zbog isključujućeg drugog žutog kartona Muriqija. Po završetku utakmice rumunjski specijalci okružili su ultrase koji su izazvali prekid.

Nogometni savez Kosova podnio je tužbu Uefi i Sudu za sportsku arbitražu (CAS-u) vjerujući da bi utakmica mogla biti registrirana dobiti 3:0 u korist Kosova koji bi u tom slučaju ostao u igri za plasman na Euro 2024.

'Prikupili smo sav foto i video materijal kako bi kompletirali dokumentaciju za tužbu u kojoj dokazujemo da su navijači Rumunjske jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utakmicu nesportskim ponašanjem. Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA-e sa zahtjevom da se poduzmu sve mjere u vezi s nacionalističkim povicima, transparentima i jezikom mržnje rumunjskih navijača.'

Standings provided by Sofascore