GASI SE KOŠARKAŠA EUFORIJA

Najveći hrvatski talent odlazi igrati za Španjolsku?

25.09.2013 u 07:24

Bionic
Reading

Je li kucnuo trenutak buđenja hrvatske košarke, ali na svim razinama? Napokon imamo i rezultat kojeg je ostvarila reprezentacija, vrijeme je za uzlet i ostalim segmentima ovog nekad možda i najpopularnijeg sporta u Hrvata

Na potezu su i klubovi, poručuje Jasmin Repeša tvorac priče koja bi mogla biti zamašnjak u buđenju svih struktura hrvatske košarke.

'Ja zaista mislim da u ovoj situaciji kad je košarkaška euforija, da ako klubovi nisu u stanju srediti svoje stanje financijski i programski, onda ne zna kada će. Onda neće nikada. Moramo stabilizirati klubove, a te talente koje imamo i koji su najvišoj razini u mlađim kategorijama, trebamo pretvoriti u stvarnu kvalitetu', kazao je Repeša

A gdje su trenutno hrvatski klubovi? Financijsku stabilnost imaju tek Cedevita i Cibona. Cedevita kao privatni projekt, dok Cibonu na životu drži grad Zagreb. No, centri na jugu Hrvatske, inače glavne baze i rasadnici talenata nikad nisu bili u težoj situaciji. Teško je Zadru koji je u predstečajnoj nagodbi, a još teže, zapravo dramatično u splitskom velikanu i trostrukom europskom prvaku koji je pred gašenjem. Ipak čini se da je Grad nakon prvotnog 'neću', odlučio pomoći nekad ponosu grada te će sutra biti održana i tematska sjednica Gradskog vijeća.

'Savez, država i svi koji su okolo mogu pomoći, u onom kontekstu da se neke stvari koje treba preko nacionalnih institucija riješavati da se ubrzaju. I mi ćemo to napraviti. Vjerujem da će klupskim menadžentima biti lakše iskoristiti ovu situaciju euforije, kako bi krenuli s pozitivne nule ili minusa koje su u mogućnosti sanirati', rekao je Media servisu tajnik hrvatskog košarkaškog saveza Željko Drakšić te poručio kako se klubovi moraju okrenuti mlađim igračima.


'Imaju ih zaista, jer u našim reprezentacijama su pretežno igrači iz ova četiri kluba. Treba samo raditi po provjerenom receptu, doći do određene razine kvalitete, a onda sigurno da će ti igrači odlaziti u najkvalitetnije klubove, naravno ne besplatno', dodao je Drakšić.

Jedan od onih koji je krenuo tim putem je možda i najdarovitiji hrvatski košarkaš Mario Hezonja. 18-to godišnjak kojeg je ozljeda spriječila da do kraja pokaže raskoš svog talenta kojeg je prošle sezone demonstrirao u drugoj momčadi Barcelone zapeo je za oko Španjolcima. Sve je aktulanija priča kako bi Hezonja mogao uzeti španjolsko državljanstvo i u budućnosti igrati s Gasolom i društvom. Koja je reakcija HKS-a?

'Poduzet ćemo sve mjere da se s njim porazgovara i to je napravljeno. Međutim to je odluka njegove obitelji i njega, ali mi ćemo sigurno napraviti sve da do toga ne dođe', rekao je Drakšić.

Nadamo se da neće, jer priča se zakotrljala predobro. Hezonju, ali i Marinellija, Arapovića, Mazalina, Žganeca i druge čeka u seniorima Šarić, a puno stariji s tek 24 godine nije ni, već dokazana vrijednost Bojan Bogdanović. Temelji za desetljeće dominacije hrvatske košarke su tu.