SPORTSKE IGRE MLADIH

'Najvažnije je da vjerujemo u sebe!'

04.08.2014 u 12:05

Bionic
Reading

Završnica Sportskih igara mladih koja se već osamnaest godina održava u Splitu i ove će godine ugostiti gotovo pet tisuća natjecatelja iz cijele Hrvatske koji se natječu za odličja u deset sportova.

Do sada su kompleti medalja podijeljeni atletičarima, odbojkašima, šahistima, tenisačima, stolnotenisačima, badmintonašima i ekipama koje su se natjecale u igri graničar. Najveselije je svakako bilo kada su se nadmetali djeca u najmlađim kategorijama.

'Najvažnije je da vjerujemo u sebe', rekao nam je Erik iz Požege koji se osim u graničaru na završnici Igara natjecao i u šahu.

'Šah nam razvija koncentraciju kako bi se u školi mogli koncentrirati na ispite', zaključio je i priznao nam kako je u svojoj kategoriji do devet godina trenutno najbolji u Hrvatskoj. Stoga nije iznenadilo da je i na Igrama osvojio zlato.

Na ovogodišnjem turniru u šahu koji se održao u neobičnom okruženju poznatog splitskog trgovačkog centra natjecale su se i djevojčice, a devetogodišnja Ela iz Buzeta svoju je suparnicu matirala za samo dvadesetak sekundi.

'Izvadila sam pijuna, obranila kraljicu i zadala mat. Od početka sam planirala sve riješiti na brzinu', odala nam je kroz smijeh i napomenula kako joj je šah drag, ali da u životu više od ičega želi biti frizerka.

Prvi su se put na finalnim natjecanjima u Splitu, nadmetali i atletičari. Naime, utrka na 60 metara nova je disciplina na Igrama, a najviše su uspjeha imali Slavonci. Lea iz Velike Gorice nam je ispričala kako je probala i teže discipline:

'Probala sam trčati dva kilometra i nije bilo lako, ali sam se nekako prisilila', priznala je.

Iako ih ovogodišnje vrijeme nije pomazilo, finalistima ove najveće sportske amaterske manifestacije u Europi ni česte kiše ne predstavljaju problem.

'Ako bude popodne kišilo, a kazali su nam da hoće – ispričala nam je voditeljica ekipe graničara iz Čakovca Marija Toplak – mi ćemo prošetati do Dioklecijanove palače i drugih splitskih znamenitosti. No, svakako ćemo uloviti i poneki trenutak za plažu,' zaključila je.

Na koncu, nama je ionako samo bitno da smo u Splitu!