NIKOLA VUJČIĆ

Najbolji europski košarkaški klub 20. stoljeća zaslužuje pomoć

11.06.2012 u 21:14

Bionic
Reading

Naš proslavljeni košarkaš Nikola Vujčić uzeo je u ruke vrući krumpir, pokušava od financijskog kolapsa spasiti Košarkaški klub Split, koji je bio pravi hit protekle sezone. Krenuli su sa skromnim ambicijama, na koncu su završili kao trećeplasirani i vratili se u regionalnu ligu

Vašim povratkom na Gripe ponovno se vratila i košarka. Jeste li zadovoljni?
Naravno da sam zadovoljan, kako rezultatima koje smo postigli tijekom sezone, teko i činjenicom da je dvorana bila gotovo uvijek puna u završnici sezone. Split je grad košarke, nadam se kako ćemo i u buduće imati dobru podršku s tribina.

Je li plasman u regionalnu ligu za vas izuzetan uspjeh?

Naravno, pogotovo plasman na treće mjesto, čemu se nitko nije imao pravo nadati uoči sezone. Štoviše, da smo kojim slučajem bili četvrti, regionalnu ligu sigurno ne bismo igrali, jer mi novca za pozivnicu nemamo.

Grad Split vam je jamac za kredit kojim ste zatvorili prošlu sezonu. Kako dalje?
Iskreno, u ovom trenutku ne znam. Postoje planovi, postoje i neki dogovori, no za sada je prerano govoriti bilo što na temu sljedeće sezone, osim da se nadamo kako ćemo složiti dobru momčad od naših domaćih igrača, kako ne bismo doveli u pitanje jedno mjesto u regionalnoj ligi.

Kako je prošla operacija herinije (kile)?
Dobro, bio je to rutinski zahvat, dobro se oporavljam i vjerujem da bih se mogao nakon odmora normalno priključiti treninzima.

Hoćete li igrati i sljedeće sezone?
Ako budem zdrav i ako se budem mogao posvetiti treninzima, nema razloga da ne nastavim i dalje.

Što će biti s Akademijom Vujčić, sve ste igrače priključili omladinskom pogonu Splita?
Ništa. Sve ostaje po starom, oni su postali igrači Splita i dalje će o njihovim karijerama odlučivati klub. Njihovi su ugovori transparentni i tu nema baš ničega spornoga niti lošega za klub.

Prošlu sezonu zatvorili ste sa 300.000 eura, što je i za hrvatske prilike skroman budžet.
Uspjeli smo najviše zahvaljujući igračima koji su bili strpljivi i koji su s puno razumijevanja čekali rasplet naše financijske krize. Oni su cijelo vrijeme bili dio projekta, bez njih ne bismo uspjeli. Odigrali su sezonu bez štrajka, bojkota, borili su se kao lavovi i zato im od prvoga do zadnjega treba reći hvala. Oni su najzaslužniji što je klub preživio.

Što vam treba za sljedeću sezonu?

Samo pomoć. Mi smo stvorili sve preduvjete za grad i potencijalne sponzore i sada čekamo pozitivne reakcije. Nadamo se da će nam grad i Hrvatska pružiti ruku, da ćemo provesti preoblikovanje do kraja i ponovno startati od nule. Ako zanemarimo dug državi i kamate, naš ukupan dug je ispod milijun eura, što u usporedbi s nekim drugima nije veliki novac i zato vjerujem da će se Split izvući. Ako pomoć nije zaslužio klub koji je proglašen najboljim košarkaškim klubom u Europi u 20 stoljeću, koji je donio toliko radosti svima, pitam se tko je. Ono što je sigurno, dok klub vodi aktualno vodstvo, više se neće trošiti više nego što zaradimo.