nogometni put dinamovog junaka

Mislav Oršić prve je nogometne korake napravio na trešnjevačkoj 'Grabi', čeličio se u Koreji, a sada je održao lekciju Joseu Mourinhu i njegovim 'spursima'

19.03.2021 u 16:46

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni reprezentativac i krilni napadač zagrebačkog Dinama, 28-godišnji Mislav Oršić, junak je pobjede 'modrih' nad Tottenhamom, kojem je utrpao tri gola i natjerao Josea Mourinha na 'kapitulaciju'. Tim je golovima Dinamo pobijedio 3:0, nadoknadivši 0:2 iz prve utakmice, i stigao do četvrtfinala Europske lige, u kojem će igrati protiv Villarreala

Nakon pomalo traljavog udarca s početka prve utakmice u Londonu, 'spursi' su vjerojatno pomislili da im Mislav Oršić ne može ništa ozbiljnije napraviti ni u Zagrebu.

No, upozoravao ih je Jose Mourinho, tako je barem rekao nakon utakmice, na precizni udarac ovog skromnog dečka sa zagrebačke Trešnjevke. Ali skupocjene zvijezde očito nisu poslušale svog trenera, pa su se iz Zagreba u London vratile pognute glave.

Naravno, nema ljubitelja nogometa ovog petka, i to ne samo u Hrvatskoj, već i diljem Europe, koji se nije poklonio Oršiću, široj nogometnoj javnosti još uvijek ne toliko poznatom. Jer UEFA ga je izabrala za igrača tjedna u Europskoj ligi, a što su morali i potkrijepiti valjanim argumentima. I dovoljno je samo pogledati golove kakvima je matirao Huga Llorisa.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Inače, Oršićeva se karijera rasplitala u svakakvim smjerovima, ali sav svoj trud, odricanja i zalaganje Oršić je počeo naplaćivati u jesen 2019. godine. Naime, odličnim igrama u Dinamovom dresu u sezoni 2018/19, kada je 'eksplodirao' pod vodstvom Nenada Bjelice, Oršiću je stigao i Dalićev poziv u reprezentaciju.

Taj je poziv 'šlag na tortu' jedne karijere koja je krenula u zagrebačkom niželigašu, NK Trešnjevci, u poznatoj 'Grabi'. Jer Oršić je živio u susjedstvu, na Srednjacima, pa mu je to bilo i najbliže igralište.

'Kao djetetu bilo mi je najbitnije da igram nogomet i uživam u toj igri. Tako je i meni bilo, a hvala Bogu, imao sam i tamo od koga učiti. Istina, kada sam prvi put došao rekli su da nemaju tako male uzraste, pa sam se plakao. Otišao je moj tata ponovno u klub, molio ih da me prime, pa sam ipak mogao dolaziti na treninge', prisjetio se Mislav Oršić svojih prvih nogometnih koraka s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća u intervjuu za tportal 2019. godine.

A iako niželigaš, NK Trešnjevka mu se 'podvukla' pod kožu.

'Je, bilo mi je prekrasno. Kasnije se moja obitelj preselila u Špansko, ali ja sam i dalje dolazio trenirati na 'Grabu' I uopće nije bilo važno što klub više nije bio na nivou od prije 20, 30 ili 40 godina, jer s nama djecom stvarno su dobro radili'.

S 12, 13 godina nogometni ga je put odveo do NK Kustošije, koja je u to doba imala poznatu školu nogometa, dominirala je Zagrebom u mlađim uzrastima. U kadetskoj dobi iz Kustošije je preselio u zaprešićki Inter, gdje je stasao sve do igrača prve momčadi.

  • +60
NK Dinamo - Tottenham Hotspur, Europska liga, 18.3.2021. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Tako je, od kadeta, tamo negdje 2008., pa sve do prve momčadi, odnosno sezone 2012/13 bio sam igrač zaprešićkog kluba. Te godine sam bio i prvi strijelac kluba te sam osobno imao zapaženu sezonu, ali Inter se baš nije dobro proveo, jer liga se kratila, s 12 na deset klubova i mi smo ispali u drugu ligu. Ja sam baš tada dobio poziv i otišao u Italiju'.

Iz tih dječačkih dana pamti i odlaske na Dinamove utakmice.

'Kako ne. Tada su za Dinamo igrali Luka Modrić, Eduardo da Silva… Ja sam išao na sjevernu tribinu, s prijateljima iz kvarta. Bile su to nezaboravne utakmice'.

Iako je već imao solidnu reputaciju, u Dinamo ga tada nisu zvali.

'Ne, jer iskreno, u to vrijeme nisam se po ničem posebno isticao. Napredovao sam korak po korak, baš kao i danas, jer nogomet se stalno uči'.

Brzinu koju ima danas nije mogao 'naučiti', već mu je urođena. Ali na početku karijere nije igrao na krilnoj poziciji, gdje brzina dolazi do izražaja, već je igrao na poziciji zadnjeg veznog.

'Tek u kadetima sam počeo ići prema naprijed, prvo kao polušpica, i tek s 18 godina, kada sam došao do prve momčadi Intera, počeo sam igrati na krilu. Pokazalo se dobrim, evo i dan, danas igram na krilu'.

Svoj je put Oršić gradio na puno teži način. Nešto slično kao i Bruno Petković. S time da se ovaj robusni napadač 'kalio' po talijanskim klubovima, dok se Oršić odlučio na još egzotičniji put. Preko Spezije, Celja i Rijeke, stigao je na Daleki Istok, točnije u Južnu Koreju.

  • +62
Dinamo pobijedio Tottenham 3 : 0 Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Do tog trenutka baš se nisam previše naigrao. Ni u Speziji, ni u Celju, a pogotovo ne u Rijeci. I onda mi je menadžer ponudio opciju odlaska u Koreju. Bilo mi je prvo jako čudno, zbog hrane, njihove tradicije, zbog svega. Ali nakon što sam se priviknuo, krenulo je sve u željenom smjeru. Boravak tamo mi je jako puno značio, i u životnom i u igračkom smislu. I tek sada, kada sam se vratio u svoj Zagreb, gdje imam sve na pladnju, možeš cijeniti to što imaš doma. Tamo je to bilo sve puno drugačije'.

Osim u Koreji igrao je i u Kini, što je bila još jedna životna lekcija.

'Svaki takav potez u životu je težak, ali posebno teško mi je pao život u Kini. Tamo se o strancima baš i ne brinu previše. Istina, bila je kineska liga puna najvećih zvijezda, pa sam tako igrao protiv Hulka, Oscara, Lavezzija, Alex Teixeira'

Da nije bilo te epizode na Dalekom Istoku možda ne bi ni postali igrač Dinama, čiji ste član od ljeta 2018.?

'Budimo realni, mislim da u Hrvatskoj jedan posto ljudi koji prate nogomet, prate i zbivanja u korejskom nogometu. Tako da sam i znao da je malo tko znao kako ja igram te da ću se ovdje opet morati dokazivati jer tko je znao za mene? Primio sam se posla, svaki dan radio, i evo sad sva sreća sve je dobro ispalo. Doduše, koliko znam, o mom prelasku u Dinamo pričalo se šest mjeseci ranije, još tijekom zimskog prijelaznog roka, ali tada se nije realizirala ta priča'.

Zato je u ljeto 2018. godine, i tada je Oršićeva karijera krenula strelovitim usponom. Pamte se tri gola Atalanti, ali posebno će se pamtiti ova tri gola Tottenhamu. I zbog njih mu se naklonio i veliki portugalski trener Jose Mourinho.

'Dobro smo pripremili igrače, analizirali smo ih, pripremili smo video zapise za sve igrače. Pripremio sam momčad i za igru protiv Oršića. Znali su kako zabija, dobili su sve informacije, a njemu čestitam na sjajnoj večeri'.

No, skroman kakav i jest, posvećen obitelji, supruzi Suzani i sinčićima, Oršić je jako vezan uz prijatelje iz zapadnog dijela Zagreba.

'Pa kako sam kao već malo veći dečkić odselio u Špansko, tamo sam stekao prijatelje koji ostaju cijeli život. Ali što je najbolje, njih nogomet baš i nije zanimao. Ali zato zanima moje društvo iz Zaprešića', ponosno je zaključio Mislav Oršić, kojem nakon ovakvih predstava i cijena ide u nebo.

Neki prognoziraju da mu je nakon ova tri gola, vrijednost na nogometnom tržištu skočila do velikih 15 milijuna eura. Što je 'kiki-riki' za cifre kojima nagrađuju igrače Tottenhama. Ali njihov je učinak u odnosu na Oršićev - mizeran.

  • +10
Mislav Oršić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić
NK Dinamo - Tottenham 1:0 Oršić 62' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport
NK Dinamo - Tottenham 2:0 Oršić 82' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport
NK Dinamo - Tottenham 3:0 Oršić 106' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport