ZASLUŽENA MIROVINA

Mirna poput Janice: Prerani kraj kraljice plivanja

24.09.2010 u 12:30

Bionic
Reading

Mirna Jukić, hrvatska plivačica s austrijskom putovnicom, objavila je prekid karijere. Poput Janice Kostelić koja je prekinula karijeru sa 25, Mirna je najavila plivačku mirovinu tek godinu dana mlađa

Najuspješnija austrijska plivačica svih vremena, 24-godišnja Mirna Jukić koja je rodom iz Hrvatske, objavila je završetak sportske karijere. Ona nije nastupala na međunarodnim natjecanjima od 1. kolovoza prošle godine, a odluku od završetku plivačke karijere objavila je u četvrtak navečer u Beču u prisutnosti svoje obitelji i dečka, poznatog austrijskog tenisača Jurgena Melzera.

Mirna Jukić odrasla je u Vukovaru, a 1991. s obitelji je preselila u Zagreb, te je od 1996. trenirala u Mladosti. Godine 1999. obitelj Jukić se preselila u Beč, a Mirna je odmah dobila austrijsko državljanstvo. Pod austrijskom zastavom osvojila je brojne medalje, a najveći uspjesi su joj bronca na 100 m prsno na OI u Pekingu 2008. te dvije bronce na 200 m prsno na svjetskim prvenstvima 2005. u Montrealu i 2009. u Rimu. Na europskim prvenstvima osvojila je tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Među ostalim, bila je i dva puta zlatna na europskim prvenstvima u malim bazenima.

Njezin brat, 21-godišnji Dinko Jukić, koji isto ima austrijsko državljanstvo, također je uspješan plivač i može se pohvaliti s pet osvojenih medalja na velikim natjecanjima, a dvije je osvojio na EP-u u malim bazenima 2008. godine u Rijeci (zlato na 400 m mješovito te srebro na 200 m leptir).