SVAKA ČAST

Miran Maričić oduševio i osvojio novu veliku medalju u streljaštvu; hrvatskog predstavnika nije obeshrabrio ni loš početak

25.03.2022 u 17:00

Bionic
Reading

Miran Maričić je u petak u norveškom Hamaru obogatio svoju kolekciju odličja s velikih natjecanja osvojivši broncu na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem, disciplina zračna puška

Bivši svjetski juniorski prvak (2017.) i osvajač svjetske seniorske bronce (2018.) nastup u polufinalu je izborio drugim rezultatom u kvalifikacijama (629,2 kruga), a potom je bio najbolji u svojoj polufinalnoj skupini sa 40,5 bodova, dva više od drugoplasiranog Norvežanina Henrika Larsena, s kojim se plasirao u meč za odličja.

Iz prve polufinalne skupine pridružili su im se Slovak Patrik Jany i Izraelac Sergej Richter, koji je imao najbolji rezultat u kvalifikacijama (629,6 krugova).

Nakon lošijeg početka Maričić se nakon deset metaka sa zadnjeg mjesta uspio probiti ispred Izraelca i tako osigurati najmanje broncu. U vrlo neizvjesnoj borbi s Larsenom, Maričić je jedan metak prije kraja prvog dijela finala ostao 4,5 bodova iza Norvežanina, što je Larsenu donijelo meč za zlato protiv Slovaka Janyja koji je bio uvjerljivo najbolji u prvom dijelu meča za odličja.

U uzbudljivom nadmetanju za zlato Patrik Jany je svladao Larsena sa 16-14. Norvežanin je vodio 14-12, ali je Slovak u posljednje dvije serije imao pogotke od 10,6 i 10,7 krugova, dok je Larsen pogodio 9,9 i 10,2, te se tako 24-godišnji Jany domogao naslova europskog prvaka, što mu je prvo odličje na velikim natjecanjima (OI, SP, EP). 

Hrvatsku je umalo imala i drugog predstavnika među osmoricom polufinalista, jer je Petar Gorša imao deseti rezultat kvalifikacija (627,2), i samo mu je pola kruga nedostajalo za plasman u završno natjecanje. U kvalifikacijama su nastupila još dvojica hrvatskih strijelaca. Andrija Mikuljan je imao 18. rezultat sa 625,4 kruga, dok je Borna Petanjek sa 622,6 krugova osvojio 38. mjesto.

Gorša i Maričić će u subotu nastupiti u natjecanju mješovitih ekipa sa Valentinom Gustin i Tanjom Borović, a u nedjelju će udružiti snage s Bornom Petanjekom u momčadskoj konkurenciji u kojoj brane brončano odličje osvojeno prošle godine na EP-u u Osijeku.