Omiljen među klincima

Grad Sisak i hokej na ledu vole se jako dugo; ambiciozni prvoligaš pojačan s tri Amerikanaca kreće u pohod na titulu prvaka Hrvatske

25.03.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Pred hokejašima ambicioznog kluba KHL Sisak je doigravanje Prvenstva Hrvatske u kojem napadaju titulu prvaka. Da misle ozbiljno dokaz je i momčad koju su posložili u kojoj su tri Amerikanaca, a njihov trener i igrač Luka Jarčov poručuje da su na pravom putu

Hokej na ledu ponovo je IN u Sisku. Klub hokeja na ledu bori se za naslov prvaka, a odlični nastupi u slovenskoj International Hockey League priskrbili su Vitezovima iz Siska laskave titule iznenađenja lige.

Ali ustvari, nema iznenađenja. Hokej na ledu u Sisku ima vrlo dugu i sjajnu tradiciju. Još 1880. godine osnovano je 'Hrvatsko sklizačko družtvo Sisak', drugo uopće u Hrvatskoj. Prva hokejska utakmica u Sisku je odigrana daleke 1930. godine, a prvi ozbiljniji rezultati dogodili su se 50-ih godina. Momčad hokejske sekcije SD Segesta 1958., 1959. i 1961. bila je prvak Hrvatske.

Dugu tradiciju Grad Sisak je, želeći stvoriti uvjete za razvoj klizačkog sporta, oplemenio izgradnjom moderne Ledene dvorane Zibel 2017. godine kojom su stvoreni profesionalni uvjeti za klizanje i hokej na ledu. Najpoznatije međunarodno klizačko natjecanje u Hrvatskoj 'Zlatna pirueta' održana je proteklog prosinca u Sisku, čime se ovaj grad nametnuo kao jak centar klizanja u Hrvatskoj.

KHL Sisak, odnosno Vitezovi, kako ih popularno nazivaju Siščani, stekli su dodatno iskustvo posljednjih nekoliko godina dovođenjem nekolicine američkih hokejaša kroz suradnju s međunarodnom organizacijom 'Hockey Without Borders'. Nakon potresa u Sisku i ovom dijelu Sisačko-moslavačke županije, ali i nakon 'potresa' u Hrvatskom hokejaškom savezu, Luka Jarčov i još nekoliko zagrebačkih hokejaša odlučili su doći u Sisak i pomoći klubu i započeti sasvim novu priču.

Veliku podršku u KHL Sisak imaju i od Grada Siska jer je gradonačelnici Kristini Ikić Baniček stalo do sporta, a povratak gledatelja na hokejaške utakmice tome ide u prilog. Koliko je hokej na ledu popularan u Sisku govori i podatak o velikom broju djevojčica i dječaka, što se može vidjeti na službenoj web stranici, koji se u velikom broju upisuju u klub što je najbolja moguća vijest za budućnost hokeja na ledu u tom gradu.

Jarčov, koji je i igrač i trener u klubu, priča nam da je trojicu trenutnih Amerikanaca 'dobio na priču suosjećanja sa stanovništvom' i posebno djecom potresom pogođenog Siska.

'Jako mi se sviđa ovdje u Sisku. Super mi je što se ovdje svi znaju i što se osjećaš dijelom zajednice. I u svlačionici i u gradu svi se stvarno lijepo brinu o nama. Mislim da imamo kvalitetu i da se trebamo posvetiti svakoj utakmici u doigravanju i mislim da rezultat neće izostati', rekao nam je 25-godišnji Amerikanac David Neill Anderson, rođen u Kaliforniji.

Anderson i još dvojica sisačkih Amerikanaca Austin James Wilk i Taylor Jacob Hickman igraju i rade s mlađim ekipama KHL Sisak bez naknade. Rezultat ovog sretnog spoja vidi se već ove sezone u kojoj je seniorska ekipa glavni kandidati za titulu prvaka Hrvatske. Atraktivan hokej na ledu ponovo se igra na sisačkom ledu.

'Drago mi je da smo pokazali da možemo igrati dobar hokej i da smo vratili KHL Sisak na pravi put, i da je ova sezona samo početak jedne velike priče u gradu koji se jako napatio zadnjih nekoliko godina. Nadam se da smo barem malo sreće donijeli našim sugrađanima', govori nam Luka Jarčov, trener i igrač KHL Sisak.

Ovoga vikenda (subota 26.3., 19.30h) počinje doigravanje Prvenstva Hrvatske u hokeju na ledu. KHL Sisak u polufinalu igra na dvije pobjede s Medveščakom mladi, a aktualni prvak Hrvatske Mladost igra s trećeplasiranim Zagrebom. Nakon ovog kruga slijedi finale u kojem se Siščani nadaju vidjeti svoje Vitezove, a onda je sve moguće. Hokej na ledu ponovo se definitivno vratio u Sisak i starije ljubitelje ovog sporta podsjetio je na neka dobra, dobra stara vremena.