INTER NA KROVU EUROPE

Milito s dva pogotka uništio Olićev Bayern

23.05.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Nogometaši Intera pobijedili su u finalu Lige prvaka u Madridu Bayern 2:0, a heroj talijanske momčadi je argentinski napadač koji je iz dvije prilike postigao dva gola i tako nakon 45 godina odveo milansku momčad na krov Europe

Bayern – Inter 0:2 (0:1)
Strijelci: 0:1 Milito (35'), 0:2 Milito (70')

Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop (od 63. Klose) - Müller, Olić (od 73. Gomez)
Inter : Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Chivu (od 68. Stanković) - Zanetti, Cambiasso, Sneijder - Eto'o, Milito (od 90. Materazzi), Pandev (od 79. Muntari)

Ogled učitelja i učenika, Van Gaala i Mourinha, pripao je učeniku. Portugalac na klupi Intera ušao je u povijest kao trener koji je s dva kluba osvojio naslov prvaka Europe. Ovog puta je nadmudrio nizozemskog stručnjaka na klupi Bayerna i postavio taktiku za koju igrači bavarskog kluba nisu imali odgovor. Ipak, junak Intera i njegovih navijača je Argenitnac Diego Milito koji je s dva pogotka razbio Bavarce.

Nakon 24 stepenice minhenski Bayern i milanski Inter zasluženo su došli do finala Lige prvaka. Važnost utakmice osjetila se na igračima u uvodnim minutama prvog poluvremena kada se igralo praktički na sredini terena i bez nekih akcija. Trener Intera Jose Mourinho fantastično je postavio taktiku protiv Bayerna i odsjekao bavarske špice Olića i Müllera koji su u prvih 45 minuta bili nevidljivi. Ipak, igrači trenera Van Gaala u prvih 20-ak minuta bili su za dlaku agilniji na terenu, a Bayernove napade kreirao je Arjen Robben koji je gurao bavarskog giganta u tim minutama.

Prvu malo opasniju priliku na utakmici imali su igrači Intera nakon slobodnog udarca Sneijdera u 26. minuti koji je obranio Butt. Baš u tim trenucima 'crno-plavi' su počeli dizati svoju igru i postajali su sve opasniji po gol Bayerna. Upravo je Sneijder u redovima Intera bio konstantna opasnost za obranu njemačkog prvaka te je često upošljavao svoje suigrače i kreirao im prilike. Tako je bilo i u 35. minuti kada je Nizozemac u redovima Intera briljantno uposlio Milita koji je ušao u kazneni prostor, varkom prevario Butta i donio Interu slavlje i vodstvo od 1:0.

Tim pogotkom Inter je dobio novu silinu u igri te je do kraja prvog poluvremena imao još nekoliko prilika, od čega je bila najbolja ona Wesleyja Sneijdera u 42. minuti kada je iz trka s deset metara gađao direktno u golmana Bayerna.

Početak drugog poluvremena donio je drugo lice Bayerna. Očito im je trener Van Gaal očitao lekciju u svlačionici jer su počeli igrati daleko bolje. Već u prvoj minuti nastavka Bayern je mogao izjednačiti preko Müllera koji je pucao s nekih 15-ak metara, ali je Julio Cesar fantastično obranio. Inter je već u sljedećem napadu opasno zaprijetio preko Pandeva, čiji je krasan udarac Butt obranio posljednjim naporom.

Bilo je to krasno otvaranje drugog poluvremena, no očito je umor učinio svoje pa je nakon furioznih deset minuta drugog dijela došlo do pada u igri. No ne zadugo. Bayern je stiskao sve jače, pa se tako Müller u 62. minuti našao u još jednoj mat poziciji, ali je pogodak spriječio Cambiasso i glavom skrenuo loptu koju je uputio Bayernov napadač.

U jeku Bayernovih napada Inter je postigao još jedan pogodak i zapečatio svoju pobjedu. U 70. minuti bljesnuo je brzi protunapad milanske momčadi, lopta je došla do heroja Interovih navijača Diega Milita koji ju je primio na vrhu šesnaesterca, slomio Van Buytena i onda nevjerojatnom lakoćom postigao i drugi pogodak.

Interovi braniči odlično su pokrivali Ivicu Olića koji u madridskom finalu nije pokazao sve što zna, dok drugi hrvatski predstavnik u dresu Bayerna, Danijel Pranjić, nije dobio priliku zaigrati.

Bayernova finala:

1974. (Bruxselles): Bayern - Atletico Madrid 1:1, 4:0 u ponovljenoj utakmici
1975. (Pariz): Bayern – Leeds United 2:0
1976. (Glasgow): Bayern – St. Etienne 1:0
1982. (Rotterdam): Bayern - Aston Villa 0:1
1987. (Beč): Bayern - Porto 1:2
1999. (Barcelona): Bayern – Manchester United 1:2
2001. (Milano): Bayern - Valencia 1:1, jedanaesterci 5:4

Interova finala:

1964. (Beč): Inter - Real Madrid 3:1
1965. (Milano): Inter - Benfica 1:0
1967. (Lisabon): Inter - Celtic 1:2
1972. (Rotterdam): Inter - Ajax 0:2

Heroj Intera - Diego Milito