nije malo

Milijuni se ne smiješe samo Dinamu. Evo koliko mogu zaraditi Hajduk, Rijeka i Osijek u Konferencijskoj ligi

24.05.2022 u 09:57

Bionic
Reading

Završila je još jedna sezona HT Prve lige, a i prije finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa jasno je da će Hrvatska imati jednog predstavnika u Ligi prvaka te tri u Konferencijskoj ligi.

Tek će finalni dvoboj Kupa između Rijeke i Hajduka na Poljudu (četvrtak, 19 h HNTV, MAXtv), odlučiti koja će momčad krenuti od drugog, a koja od trećeg pretkola Konferencijske lige.

Eintracht Frankfurt je osvajanjem Europske lige zatvorio mogućnost prolaska pobjednika SuperSport kupa u ovo natjecanje.

Dinamo će u sezoni 2022/23 u Ligi prvaka startati iz drugog pretkola te će u svim pretkolima imati status nositelja. Drugim riječima, prođe li 2. pretkolo Lige prvaka, Dinamo je osigurao najmanje skupinu Konferencijske lige, a prođe li još jedno pretkolo, osigurat će najmanje skupinu Europske lige.

Zurich i Maccabi za sad su jedini sigurni potencijalni protivnici Dinama u 2. pretkolu Lige prvaka za koje je ždrijebna rasporedu 15. lipnja. Prva utakmica bi se igrala 19. ili 20. srpnja, a uzvratna tjedan dana kasnije. Ždrijeb 3. pretkola je 18. srpnja, a utakmice na rasporedu igraju se 2. i 3. kolovoza s uzvratima tjedan dana kasnije.

U Konferencijskoj ligi Hrvatsku će predstavljati Osijek, Hajduk i Rijeka. Osječani sigurno kreću iz 3. pretkola, kao i poraženi iz finala Kupa. Pobjednik Kupa preskače jedno pretkolo i starta iz drugog.

  • +45
Dinamo - Hajduk, 36. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

I Osijek i poraženi finalist Kupa u drugom pretkolu bi imali ulogu nositelja čime izbjegavaju momčadi poput Young Boysa, PAOK-a, Slavije ili Sparte. 

Ždrijeb 2. pretkola zakazan je za 15. lipnja. Prve utakmice na rasporedu su 21. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije. Ispadanje u 2. pretkolu svakom hrvatskom klubu donijelo bi 350.000 eura, a ispadanje u 3. pretkolu 550.000 eura.

Ulazak u play-off donio bi najmanje 750.000 eura zarade, dok bi ulazak u Konferencijsku ligu hrvatskim klubovima donio 2.94 milijuna eura te dodatak od 166.000 eura za svaki osvojeni bod.