mjerodavne ocjene

Bruno Petković našao se u idealnoj momčadi HT Prve lige, a najveće zasluge za to pripadaju treneru koji ga je vodio u samo pet utakmica

24.05.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Puno se pisalo ove sezone o igrama i formi Brune Petkovića, Dinamovog napadača koji je znao izluđivati suparničke braniče, ali i svoje trenere. Njegovo je nogometno znanje neupitno, no očito su upitne trenerske metode, jer kod nekih Petković igra sjajno, kod drugih 'potone'

Baš kao što su podijeljena mišljenja o tome treba li Petković biti pozvan u reprezentaciju, te je li ove sezone bio 'na' ili 'ispod' nivoa, tako se i portali, koji se bave statistikom, ne mogu dogovoriti ima li mjesta za Petkovića u idealnoj momčadi Hrvatski Telekom Prve lige.

Prema SofaScoreu, istina i u drugačijoj formaciji (1-4-2-3-1), za Petkovića nema mjesta. Jer klasičnu 'devetku' dodijelili su Josipu Drmiću.

U izbor idealne momčadi sezone HT Prve lige upustio se i CIES (Međunarodni centar za nogometna istraživanja) koji je složio formaciju 1-4-4-2. U njihovom izboru na napadačkim pozicijama igraju Bruno Petković i najbolji strijelac HT Prve lige Marko Livaja.

Naravno, sve ovo potvrda je da te rasprave oko Petkovićevih mogućnosti imaju smisla. Jer sjećamo se kako je Petković igrao pod Bjelicom, kako je zabijao 'škaricama', smiješnima radio igrače plzenske Viktorije ili Slovačke. Na njegovu žalost, sjećamo se i utakmica u kojima je 'carinio' loptu ili se ona od njega nespretno odbijala. I sve to dalo je za pravo onima koji su konstatirali da to nije 'onaj' Petković.

Pri tom mu se i dogodio onaj famozni kazneni udarac protiv Istre, to jest procjena suca Strukana da je pri izvođenju prekršio pravila igre i pokazao mu crveni karton. A nakon čega su kritičari bili još žešći.

S takvim amplitudama u učinku, iako je igra uvijek bila konstantna, Petković je doživio i treću trenersku smjenu ove sezone, a s dolaskom Ante Čačića očito i dobio novu dozu samopouzdanja. Jer u pet utakmica, koliko je Čačić vodio momčad, Petković je podsjetio na svoje najbolje dane. A koliko mu je to značilo, vidjelo se i prilikom proslave gola u derbiju protiv Hajduka.

Dinamo - Hajduk 1:0 (Bruno Petković, 53) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Na njegovu žalost, to očito nije bilo dovoljno izborniku Zlatku Daliću da ga uvrsti na popis za dvoboje u Ligi nacija, no vrlo je znakovita bila izjava Ante Čačića par dana uoči derbija protiv Hajduka.

'Popis izbornika Dalića? Bio sam izbornik, pa ću se sada pokušati staviti u ulogu uspješnog izbornika Dalića. I u njegov popis se ne bi previše petljao, ali držim da izbornik kad zove igrače, zna što čini, imam puno povjerenja u njegov odabir. Drago mi je što je Josip Šutalo na toj listi, pokazao je da se na njega može računati. A Petković? Sigurno ga izbornik nije otpisao, sada nije pozvan, a ako me pitate, mislim da je to za njega bolje. On ima lošu sezonu, relativno lošu sezonu. Nije imao dovoljno odmora, ovo će mu dobro doći, ima se priliku odmoriti, spreman dočekati pripreme. Radi se o klasnom igraču, on će na kraju završiti na Mundijalu, siguran sam u to', zaključio je tada Čačić.

Prema tome, čini se da je Čačić u tih mjesec i nešto dana, osim što je pomogao Dinamu da dođe do naslova, našao 'put' i do Petkovića. Jer, kao što vidimo, nije ga poštedio kritika, ali je našao i opravdane razloge svim njegovim oscilacijama te ga uspio u kratkom periodu osoviti na noge.

A na tome mu mnogi trebaju biti zahvalni.

  • +45
Dinamo - Hajduk, 36. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL