SLUČAJ DOPING

Miholjević: Contador nije kriv više od Armstronga!

22.02.2012 u 11:09

Bionic
Reading

Nakon što ga je Sportski arbitražni sud (CAS) suspendirao zbog uzimanja dopinga na dvije godine, u obranu španjolskog biciklista Alberta Contadora stali su mnogi poznati sportaši kao recimo Rafael Nadal, Pep Guardiola i drugi

Spomenuti CAS je otišao i toliko daleko da je Španjolcu oduzeo naslov pobjednika Tour de Francea iz 2010. godine.

Naravno, Contador se nije pomirio s odlukom ('Nevin sam, nisam se dopingirao!') zbog koje je na njegovu briljantnu karijeru bačena mrlja koja se nikada neće moći isprati. Financijski je izgubio puno – navodno oko tri i pol milijuna eura jer mora vratiti dio zarađenog novca i platiti milijun eura kazne - ali to nije ništa u usporedbi s ponosom.
Jedan od najboljih hrvatskih biciklista Vladimir Miholjević, član talijanske momčadi Acqua & Sapone, za tportal.hr komentirao je cijeli slučaj.

'Contadora i njegovog trenera osobno poznajem vrlo dobro i moje mišljenje je kako nije kriv. Mislim da je tom suspenzijom napravljena velika sportska nepravda, a uostalom sama je kazna formulirana na način kao što kaže stara poslovica: vuk je sit, a ovce su na broju', kazao je 38-godišnji Miholjević koji se već dugi niz godina na velikim natjecanjima druži s ponajboljim svjetskim biciklistima i jako je dobro upućen u sve što se događa u tom sportu.

'Ako su mislili Contadora kazniti na dvije godine, onda su tako i trebali napraviti od trenutka kada je određena kazna, a ovako ispada da je kažnjen šest mjeseci. To znači da je za vrijeme postupka uredno vozio za svoju momčad i zarađivao plaću, a sada ga terete da je u to vrijeme bio dopingiran', dodao je ljutito Miholjević koji Contadora izuzetno cijeni kao sportaša i kolegu.

Izjava Contadora nakon šokantne odluke 'nastavit ću voziti i biti čist kao što sam to bio cijeli svoj život' dovoljno govori o kakvom se borcu radi.

Alberto Contador, pobjednik Tour de Francea 2007, 2009. i 2010. godine

'On je čudo od sportaša. Rođen je s motorom pet posto jačim od svih ostalih svjetskih biciklista, a način na koji živi te kako je posvećen biciklizmu je čudesan. On je najkraće rečeno primjeran sportaš, a usto je izrazito dobar vozač koji snagom odskače od svih nas ostalih', za tportal.hr rekao je Miholjević.

Objasnio nam je kako je klenbuterol, koji je pronađen u Contadoru, anaboličko sredstvo koje na poseban način utječe na mišiće, ali i da ga je unio u krv jedući meso.

'Da se želio dopingirati, to bi radio još 2005. kada su u velikoj aferi tzv. krvnog dopinga svima iz njegove momčadi uključujući Bassa, Urlicha i druge pronašli nedozvoljena sredstva. Jedino je Contador bio čist. Pa potpuno je apsurdno da bi sada to radio kada su metode za otkrivanje dopinga još sofisticiranije', rekao je Miholjević dodavši kako tijekom utrke promijene 20-ak hotela te da večeraju razna jela pa je moguće da se kroz hranu unesu neka sredstva kao sporni klenbuterol.

'Kako je moguće da dan prije i dan poslije kod Contadora nije pronađeno ništa, a na dan kada je pojeo sporno meso pronađena mu je minimalna količina', dodao je Miholjević.

Tako je nakon velike afere oko legendarnog Lancea Armstronga – koji je na kraju prošao bez kazne – Contador ispao 'žrtveno janje'.
Očito se na nekome morala pokazati sila…

'Po mom mišljenju, Contador je nedužan onoliko koliko sam uvjeren kako je ekipa koja je bila zadužena za Armstronga – kriva. Znam o čemu pričam, jer to govorim iz iskustva; uživo sam vidio koliko je ta Armstrongova ekipa u svim segmentima bila superiorna. Na kraju priče svi dokazi koji su se iznosili zbog dopinga Armstronga i njegovih kolega nisu uvaženi', za kraj je kazao Miholjević koji se na visokoj razini biciklizmom misli baviti još barem dvije sezone.

Nakon toga će, kaže, ići sezonu po sezonu dok ga noge i tijelo budu služili.