spektakl u nedjelju

Mercedes na mukama, Monte Carlo velika prilika za Ferrari i Red Bull!

23.05.2018 u 17:52

Bionic
Reading

Nakon uvjerljivog trijumfa u Barceloni Lewisa Hamiltona, ovog vikenda na Velikoj nagradi Monaka očekuje se znatno izjednačenija borba za pobjedu u kojoj bi važnu ulogu mogli igrati vozači Ferrarija i Red Bulla...

Odličan početak sezone elitnog automobilističkog natjecanja trebao bi biti nastavljen u nedjelju na ulicama Monte Carla, u netipičnoj utrci u kojoj je jako teško pretjecati, ali i unaprijed predvidjeti pobjednika.

  • +15
Formula 1, Velika nagrada Španjolske Izvor: Pixsell / Autor: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Mercedes je djelovao moćno u Španjolskoj prije dva tjedna, no Monako mu je već neko vrijeme jedna od slabijih točaka, a ravnatelj Toto Wolff priznaje da se toga pribojava i ove godine.

'Istina je, jako sam zabrinut zbog onog što se događalo prošli put u Monte Carlu i mislim da nismo favoriti,' priznao je prvi čovjek 'srebrnih strijela'.

Velika nagrada Monaka jedna je od najstarijih utrka u povijesti automobilizma. Utrke na ulicama Monte Carla organiziraju se od 1929. godine, a od 1955. godine do danas svaki se put vozilo u Kneževini u sklopu kalendara Formule 1. Zajedno s 500 milja Indianapolisa i 24 sata Le Mansa, F1 utrka u Monaku čini 'trojstvo' najprestižnijih automobilističkih natjecanja, na kojima se pobjednici izuzetno cijene.

Jedina je to od staza na kojima se trenutno voze F1 utrke na kojoj je rekorder po broju pobjeda legendarni Ayrton Senna, pobjednik čak šest puta u Kneževini. Po pet pobjeda imaju Michael Schumacher i Graham Hill, Alain Prost četiri, a dobar je ovdje bio i umirovljeni Nico Rosberg koji je triput slavio u nizu, dok su od aktualnih vozača dvaput trijumfirali Lewis Hamilton, Fernando Alonso te prošlogodišnji pobjednik Sebastian Vettel.

Staza u Monte Carlu najkraća je u kalendaru, dužine samo 3.3km no ima čak 19 zavoja i potpuno je drukčija od svih ostalih. Krug ovdje čisti je užitak za vozače. Već prvi zavoj Sainte Devote veliki je izazov koji se prolazi s oko 110km/h i nerijetko uzrokuje zabijanja neopreznih u ogradu.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Slijedi uspon pa izuzetno težak lijevi zavoj Massenet kojeg je dobro 'upoznao' Fernando Alonso 2010. godine, a i mnogi drugi. Nakon Mirabeaua slijedi najteži zavoj na stazi koji se prolazi sa samo 50km/h i tu smo znali vidjeti hrabra pretjecanja, ponajviše u režiji Adriana Sutila zadnjih godina.

Tunel u Monte Carlu također je veliki izazov, s obzirom na igru svjetla i mraka te brzi desni zavoj na izlazu, a onda slijedi oštro kočenje i atraktivna šikana, drugo potencijalno mjesto za pretjecanje. Završni dio kruga nudi niz opasnih zavoja u kojima su također sudari uobičajena pojava, a sve završava Rascasseom i kratkom ciljnom ravninom, na kojoj je izuzetno teško izvesti pretjecanje.

Utrka u Monaku spada među vremenski najduže u Formuli 1, uz onu u Singapuru. Pirelli će vozačima ponovo po prvi put nove hipermekane gume pa možemo očekivati rušenje rekorda u kvalifikacijama i utrci, no s obzirom na nisku potrošnju guma na ovoj stazi unatoč krajnje mekanim gumama svi prognoziraju tek jedan ulazak u boks. DRS zona ostaje na startno-ciljnoj ravnini, a što se vremenske prognoze tiče, ona je također povoljna i ne očekuje se kiša ove godine.

Teško je reći tko je favorit na ovoj utrci. Sebastian Vettel je prošle sezone prekinuo Ferrarijevu sušu u Monte Carlu koja je trajala od 2001. godine i bez sumnje je opet jedan od kandidata za pobjedu, kao i njegov probuđeni kolega Kimi Raikkonen koji nikako da se vrati pobjedničkim navikama, iako vozi vrlo dobro. Mnogi misle da će Red Bull izbiti u prvi plan s Ricciardom i Verstappenom u glavnoj ulozi, zbog karakteristika bolida, ali ne otpisujmo Mercedes unaprijed jer Bottas je bio blizu najboljima i u 2017. godini kad 'srebrne strijele' nisu bili ovdje sjajne, a Hamilton ne može ponoviti tako slab nastup dvaput u nizu i sigurno će biti pri vrhu.

Subotnje kvalifikacije na rasporedu su u 15 sati, a nedjeljna utrka u 15:10. Pravi ljubitelji automobilizma to sigurno neće propustiti!