samo za tportal

Mark Viduka sjetio se veličanstvenih pobjeda nakon što je s Modrima izgubio 1:0, a onda 'prozvao' Petkovića: To se ne može trenirati...

24.08.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Dinamo večeras (21 sat, MAXtv, Arenasport) protiv norveškog Bodo/Glimta lovi još jedan nastup u nogometnoj Ligi prvaka. A da bi Čačićeva momčad stigla među nogometnu elitu, mora nadoknaditi zaostatak od jednog gola (0:1) iz prve utakmice. Nije to Modrima prvi put da love takav 'minus'

A najljepša sjećanja na jedan takav zadatak vuku još iz 1998. godine, kada je zagrebački klub, u to vrijeme pod imenom Croatia, lovio prednost škotskog Celtica.

Zlatko Cico Kranjčar tada je imao sjajnu momčad, predvođenu velikim Robertom Prosinečki, zvijezdom u usponu, Silvijom Marićem, ali i pregršt reprezentativaca, koji su toga ljeta stigli do svjetske bronce, poput Dražena Ladića, Gorana Jurića, Darija Šimića, Krune Jurčića. U zagrebačkom uzvratu je bilo 3:0, uz golove Marića i Prosinečkog (op.a., zabio je dva gola), i Modri su igrali tu jesen u Ligi prvaka.

U sastavu je bio i Mark Viduka, Australac hrvatskih korijena, danas 46-godišnjak, koji se skrasio u Zagrebu, a koji je nakon odlaska iz Hrvatske 'žario i palio' po Engleskoj i Škotskoj.

'Sjećam se te utakmice, jer imali smo zaostatak od jednog gola, baš kao i na utakmici ljeto ranije protiv Partizana. A te 1997., kada je beogradski sastav dolazio u Zagreb svi smo bili uvjereni u pobjedu. I na kraju je bilo onih 5:0', prisjetio se Viduka ti davnih, ali sretnih dana. Te je nastavio.

'Dakle, iako je Dinamo izgubio u Norveškoj, ima samo jedan gol zaostatka, koji je dostižan. Naime, tih 1:0 je rezultat koji onome tko ga ima može i stvarati problem, jer podsvjesno će možda i čuvati rezultat. Sjećam se da smo mi, u Middlesbroughu one sezone kada smo došli do finala, gubili u prvim utakmicama. U četvrtfinalu 2:0, potom i u polufinalu 1:0, ali smo na svom stadionu bez problema stizali taj minus. S time da je u četvrtfinalu Basel poveo 1:0, a mi smo potom okrenuli na 4:1. Dok je u polufinalu Steaua čak i povela 2:0 kod nas, ali smo na kraju pobijedili 4:2. Prema tome, ovaj Dinamov gol minusa ne bi smio biti problem'.

Pogotovo što se igra na pravoj travi, pred glasnim Bad Blue Boysima?

'Jasno. Iako prvu utakmicu nisam gledao, čitao sam da je Bodo/Glimt izrazito domaćinska ekipa baš zbog umjetne podloge. A u Zagrebu nikome nije lako, kada navijači krenu s navijanjem. Međutim, najvažnije je da Čačićeva momčad bude prava, ali i da ne primi gol. Zabit će ga sigurno, a onda sve kreće ispočetka, pa nije nemoguće da bude rezultat i uvjerljiviji na Dinamovu stranu'.

Čini se da trener Čačić sada ima slatke muke, sve je više igrača koji su uhvatili formu. A jedan od njih je svakako i Bruno Petković?

'To je problem napadača, jer samopouzdanje se ne može trenirati. Ono dolazi s golovima, asistencijama. A njega je sada i to krenulo. Svi znamo koliko je dobar, ali samo kada je ima povjerenja u samoga sebe. Mislim da sada igra, kako se kaže 'unim plućima', a onda je on itekako važan i bitan igrač. Sve u svemu, ne brinem za njega. Samim time niti za Dinamo', pun optimizma zaključio je Mark Viduka.

  • +12
Trening GNK Dinamo, 23.8.2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac