vruće ljeto na poljudu

Mario Stanić otvoreno progovorio o stanju u Hajduku i otkrio tko je glavni krivac za očajno lošu sezonu 'bilih'

04.08.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Iza Hajduka je rezultatski jedna od najlošijih sezona u klupskoj povijesti, ali vremena za neke dublje analize jednostavno nema jer je 1. kolo Hrvatski Telekom Prve lige na rasporedu već 15. kolovoza, a potom slijedi i pretkolo Europske lige. O svemu tome je govorio savjetnik predsjednika za sportsku politiku Mario Stanić

Hajduk je sezonu završio na petom mjestu, u međuvremenu je ostao bez predsjednika jer je Marin Brbić podnio ostavku. No, u klubu i dalje ostaju 'njegovi ljudi', trener Igor Tudor, sportski direktor Ivan Kepčija te savjetnik predsjednika za sportsku politiku Mario Stanić.

I baš je o turbulentnim vremenima na Poljudu otvoreno progovorio Mario Stanić... Prije šest mjeseci gore spomenuta 'garnitura' stupila je na dužnost, ali nemaju se dečki baš s čime pohvaliti.

'Za početak, to peto mjesto moja je odgovornost. Nije ekskluzivno 'pravo' ni Brbićevo, niti Tudorovo, već i moje i Kepčijino', kazao je Stanić odmah na početku razgovora za Jutarnji list i nastavio:

'U času kada smo stigli, procijenili smo da nećemo ulaziti u rizične poslove, već da iz postojećeg kadra možemo izvući rezerve dostatne za zadovoljavanje ambicija. Rezultatskih ambicija, to potenciram. Jer, naša osnovna ambicija od samoga starta bila je, ali i ostala, konsolidirati klub, postaviti temelje stabilne dugoročne održivosti. I zato nismo divljali...'

Potom je Stanić dodatno opisao nekoliko turbulentnih dana na Poljudu.

'A ako ćemo najiskrenije, meni to peto mjesto nije problem. Treći, četvrti ili peti, za klub poput Hajduka, sasvim je nebitno. Problem bi bio da nam je izvisila Europa. Svejedno, nakon cijelog niza stvari koje su se dogodile i Brbićeva odlaska, istina je da smo nekoliko dana analizirali i razmišljali što dalje. No, odluka je bila da se nećemo povući, jer smo uvjereni u vlastite ideje. Da, rezultatski je to u postkoroni bilo slabije od očekivanoga, statistika je tužna, više nego igra, no i to je proces, proces u kojem postavljamo elemente radne etike...'

  • +15
NK Inter Zaprešić - NK Hajduk, HT Prva liga, 25.7.2020. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Prijelazni je rok na Poljudu je otvoren dolaskom Diamantakosa te prodajom Juranovića u Legiju. Dokapetan je otišao u poslu teškom malo više od pola milijuna eura, plus bonusi i postotak od sljedećeg transfera, što bi ukupno moglo podići cijenu na nekih 800.000 eura. Sitniš?

'Ljudi razglabaju o koječemu, pa tako i o Juranovićevoj cijeni. I to je OK, svatko može imati mišljenje, međutim, ponekad je ipak malo bolje za realnu sliku biti 'unutra'. A biti 'unutra' znači da se nalazimo u prostoru i vremenu u kojem vrijednost igrača dramatično padaju, čujem da se u Ligama petice tržišna vrijednost igrača smanjila do 30 posto. A govorimo o elitnim igračima i elitnim klubovima u elitnim ligama. Pa evo, Barcelona je završila sezonu s 200 milijuna eura minusa', kaže Stanić i otkriva planove za pojačanja:

'Uspjeli smo ispregovarati Diamantakosa i imamo jasan plan dovesti još pet do šest igrača; desnog beka, stopera, jednog kreativnijeg, individualno snažnog igrača koji bi nam pomogao u borbi sa zatvorenim sustavima HNL-a, napadača, možda i golmana. Sigurno ćemo nekoga još i prodati... S time da - naglašavam, ako ćemo morati prodati nekog mlađeg igrača, onda će to biti samo jedan, nikako više njih', zaključio je Mario Stanić u razgovoru za Jutarnji list.