legendarni napadač

Mario Mandžukić je uoči derbija Juventusa i Intera 'otvorio dušu' i otkrio planove za budućnost...

05.11.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Mario Mandžukić (36) u rujno je prošle godine otišao u igračku mirovinu, ali i dalje je u nogometu kao član stručnog stožera hrvatske reprezentacije i jedan od pomoćnika izbornika Zlatka Dalića. Legendarni se Mandžo sada napokon oglasio u velikom razgovoru za La Gazzetta dello Sport uoči derbija Juventusa i Intera (nedjelja, 6. studenog, 20.45 sati, MAXtv, Arenasport)

Vrlo rijetko Mario Mandžukić (36) istupa u medijima, legendarni napadač 'vatrenih' jednostavno nije takav lik, no s vremena na vrijeme ipak popusti. Sada su ga 'slomili' Talijani, Mandžo je progovorio za La Gazzetta dello Sport uoči najvećeg talijanskog derbija između Juventusa i Intera (nedjelja, 6. studenog, 20.45 sati, MAXtv, Arenasport).

Za Juventus je Mario Mandžukić u četiri sezone odigrao 162 utakmice i zabio 44 gola, a navijači 'stare dame' i danas s tribina zazivaju njegovo ime. Posebice ove sezone kad je Juve u velikoj krizi, a derbiji s Interom uvijek su posebni. Derby d'Italia najveći je praznik nogometa...

'Bilo je sjajno igrati u tako važnim utakmicama i sjećam se emocija koje čovjek osjeća kada čeka ili igra takvu utakmicu. Kao igrač, stvarno sam uživao u ovom izazovu i što je meč bio veći, to je bila veća moja volja i ambicija za pobjedu', prisjetio se Mandžo i dodao:

'Htio bih vidjeti utakmicu uživo, ali još uvijek nisam siguran hoću li doći. Ako ne, gledat ću na televiziji, ne propuštam utakmicu Juventusa. U Juventusu sam proveo prekrasan period svog života, izgradio sam izvrsne odnose s klubom i prije svega s navijačima. Imam posebnu vezu s ljudima iz Juvea i jako mi je stalo.'

Navijači 'stare dame' tvrde da Mandžo i Carlos Tevez ovoj momčadi nedostaju više od Cristiana Ronalda...

'Ne znam je li to istina, ali naravno da sam zahvalan svima koji me se rado sjećaju. Mislim da to ne ovisi o Cristianu, koji je jedan od najvećih nogometaša svih vremena i koji je napravio velike stvari u Juventusu. Umjesto toga, pretpostavljam da su navijači Juventusa o kojima govorite cijenili borbu i duh koji smo Tevez i ja unijeli na teren. Štoviše, igrali smo u razdoblju velikih uspjeha za Juve. Ponosan sam što sam svojom igrom pridonio trijumfima kluba', kaže Mandžukić koji se osvrnuo i na aktualno loše stanje u klubu:

'Izvana nije lako procijeniti. Ali, u nogometu ništa ne traje vječno, čak je i Juventusovoj dominaciji bilo suđeno da prije ili kasnije završi. Juve je izgubio nekoliko ključnih lidera, igrača koji su znali pobjeđivati ​​u kontinuitetu. Relativno je lako igrati sjajnu utakmicu, ali teško ju je ponavljati svaki tjedan, a to je ono što morate učiniti da biste osvojili scudetto. Juve ima još puno kvalitete, ali treba vremena da se izgradi momčad i šampionski karakter, da se steknu šampionske navike. Pritisak je drugačiji kada se igra u velikim klubovima. Juve nije za svakoga. Ali, vrhunski klubovi uvijek nađu svoj put, siguran sam da će se Juventus prije ili kasnije vratiti na razinu koju žele navijači. Koliko brzo? To ne mogu reći...', analizirao je Mandžukić.

  • +6
Torino - Juventus, Serie A, 2022/23. Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MARCO

Nije mogao izbjeći pitanje o umirovljenju i novom poslu u stožeru hrvatske reprezentacije...

'Kad sam se 2021. odlučio povući iz nogometa, bio sam miran sam sa sobom, jer sam ostvario sve ciljeve o kojima sam sanjao kao dijete. Biti profesionalni nogometaš donosi puno radosti i uzbuđenja i znam da je to bila privilegija. Ali, nogomet nije samo igra nedjeljom, treba živjeti određeni život koji uključuje mnoga putovanja, hotele, fizičke napore i mnoga odricanja. Uživao sam u svojoj igračkoj karijeri, ali također uživam u novom poglavlju', kazao je na Mandžukić i priznao da mu je zadovoljstvo raditi u stožeru reprezentacije:

'Nisam osoba koja razmišlja o prošlosti, pa ne trošim vrijeme na 'žaljenje za nogometom'. Volim raditi s hrvatskom reprezentacijom. Zlatko Dalić je odličan vođa, a naš stožer čine još dvojica bivših igrača - Ćorluka i Olić - s kojima sam igrao i sada dijelimo odgovornost kao treneri. Atmosfera u Hrvatskoj uvijek je posebna, kao u obitelji.'

  • +8
Sassuolo - Inter Milano 1:2 Izvor: EPA / Autor: ELISABETTA BARACCHI

Je li onda sve ovo priprema za trenersku karijeru Marija Mandžukića?

'Ne mogu sa sigurnošću reći, ali sigurno ću ostati vezan za nogomet. Ovo je zasad u redu i mislim da mogu dati doprinos reprezentaciji', ostao je 'zakopčan' Mandžo koji je za kraj prokomentirao zdravstveno stanje Marcela Brozovića koji se vratio nakon pauze zbog ozljede mišića:

'Mislim da nema brige oko njegovog nastupa na SP-u u Katru. Možda bih bio više zabrinut da je u pitanju netko drugi, ali s Marcelom nisam. Ovakvu ozljedu ne treba podcjenjivati, ali poznavajući njegov karakter i njegove fizičke sposobnosti, nemam straha. Bitno je da se Brozović dobro oporavio, onda sam siguran da će svojih 11-12 kilometara istrčati i bez treninga', zaključio je Mario Mandžukić u razgovoru za La Gazzetta dello Sport.

Standings provided by Sofascore