motogp

[VIDEO] Marc Marquez već u drugom krugu skrivio tešku nesreću, Francesco Bagnaia pobjedom krenuo u obranu titule

26.03.2023 u 18:37

Bionic
Reading

Aktualni svjetski prvak Talijan Francesco Bagnaia (Ducati) pobjednik je prve utrke nove sezone Svjetskog motociklističkog prvenstva

Na Velikoj nagradi Portugala u Portimau Talijan Francesco Bagnaia (Ducati) je pobijedio suparnike u elitnoj klasi motoGP, drugi je bio Španjolac Maverick Vinales (Aprilia), a treći Talijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46).

Bagnaia je tako na najbolji mogući način započeo obranu prošlosezonskog naslova svjetskog prvaka, iako je s prve startne pozicije krenuo Španjolac Marc Marquez (Honda). No Marquez, koji se ove godine nakon dugog oporavka i niza ozljeda vratio svjetskom vrhu, nije se dugo zadržao na prvom mjestu.

Nakon samo dva kruga prekasnim kočenjem i ulaskom u zavoj doslovno se zabio u Miguela Oliveiru, srušivši Portugalca s motora i onda odustao.

>> snimku nesreće pogledajte OVDJE

U subotu je održana i premijerna sprint utrka u Portimau. U sezoni 2023. takve će utrke biti dio stalnog programa, bit će oko 50 posto duljine klasične utrke, a bodovat će se devet najboljih.

Na premijeri su, osim Bagnaije, u prvoj trojici bili Španjolac Jorge Martin (Pramac Ducati) i Marc Marquez.U ukupnom zbiru nakon prve utrke vodi Bagnaia sa svih mogućih 37 bodova. Drugi je Vinales s 25, a treći Bezzecchi sa 16.

Dok su vozači u najjačoj MotoGP klasi vikendom imali više posla nego prošle sezone, sustav natjecanja ostaje isti u oba niža razreda.

Danas je prvu utrku nove sezone u najslabijoj klasi moto3 osvojio Španjolac Daniel Holgado (KTM), njemu je to bila prva pobjeda u karijeri. U moto2 prvu pobjedu u novoj sezoni ostvario je Španjolac Pedro Acosta (Kalex) koji je prestigao sunarodnjaka Arona Caneta (Kalex), a treći je bio Talijan Tony Arbolino (Kalex).

Sezona se nastavlja sljedeći tjedan utrkom za Veliku nagradu Argentine.