potvrđena pojava svraba

Mala uzbuna u Maksimiru zbog neugodne zarazne bolesti koja se pojavila kod mladih igrača; oglasio se i klupski liječnik

13.02.2020 u 08:52

Bionic
Reading

U hrvatskog nogometnom prvaku Dinamu stvorila se prava pomutnja nakon što se proširila vijest kako se kod nekoliko mladih igrača pojavio svrab

Kako piše portal Dnevnik.hr klupski liječnici Dinama svim trenerima su poslali upozorenje da o svemu upozore igrače te da ukoliko primijete simptome svraba posjete ambulantu.

O čemu se točno radi i kako se svrab pojavio kod mladih igrača Dinama?

'U našoj omladinskoj školi kod trojice igrača nakon jednog međunarodnog turnira pojavio se svrab. Isti dan kad smo otkrili da se radi o svrabu kontaktirali smo Zavod za epidemiologiju pri Andriji Štamparu, koji su odmah izašli na teren', kazao je Ivica Smodek, glavni liječnik u GNK Dinamu.

O kojim se igračima radi i iz koje dobne kategorije nije poznato.

Naravno, vijest kako se 'svrab pojavio u svlačionici Dinama' odmah se povezuje s prvom momčadi, ali glavni liječnik Ivica Smodek smiruje situaciju. Kaže kako nema straha za Oršića, Petkovića, Livakovića i druge.

'Ne, ne, nitko iz prvog tima nije ugrožen. Epidemiolog je dao terapiju, znači ovi koji su zaraženi moraju se pet dana mazati s kabicidima, a ovi koji nisu bili zaraženi, ali su bili s njima u kontaktu, trebaju se samo jedan dan mazati', dodao je Smodek.

Zaraza ima razdoblje inkubacije od dva do osam tjedana

Podsjetimo, liječnici su kada je 2018. godine pojavila u Hrvatskoj ova neugodna zarazna bolest dali niz upozorenja, ali i objašnjenja kako treba postupati sa svrabom, kožnom bolesti poznatijom i kao šuga.

'Važno je napomenuti da svrab ne može proći sam od sebe, već ga je nužno liječiti. Zaraza ima razdoblje inkubacije od dva do osam tjedana, pa je nužan veliki oprez. Preživljava do 72 sata izvan tijela čovjeka, pa je jedna od mogućnosti njegovog eliminiranja i stavljanje robe i posteljine, koju nije moguće oprati, u zatvorenu vreću na tjedan dana. Inače, osim tretmana koji prepiše liječnik, nužno je svu odjeću i posteljinu oprati, kao i očistiti predmete i prostor s kojima je zaraženi bio u kontaktu', kazala je jednom prilikom voditeljica Službe za epidemiologiju sisačkog Zavoda za javno zdravstvo Sonja Pajtlar.

Dakle, panike u Dinamu nema, ali nelagoda se očito osjeća.