POVRATAK U PROŠLOST

Mađari još nisu zaboravili Hrvatskoj za ono što se dogodilo prije deset godina

29.07.2017 u 08:03

Bionic
Reading

Vaterpolisti Hrvatske i Mađarske igrali su međusobno nebrojeno puta velike utakmice, ali samo jednom u svojoj bogatoj povijesti te dvije reprezentacije sučelile su se u finalu svjetskog prvenstva

Po drugi puta će Hrvati i Mađari odlučivati o svjetkom zlatu, a prvi finalni sraz na ovom natjecanju dogodio se prije deset godina u Melbourneu.

Dakle, desetljeće je prošlo od kada je hrvatska reprezentacija ispisala povijest i osvojila prvu medalju na svjetskim prvenstvima i to odmah zlatnu.

U finalu je pala Mađarska s 9:8 u utakmici koja nije bila za one slabih živaca. Naime, naši vaterpolisti su pet minuta prije kraja gubili dva razlike (5:7), ali su se dokopali produžetaka golovima Đogaša i Jokovića, no zasluge za povratak idu i vrataru Vićanu koji je u završnici (kod 6:7) skinuto kontru suparnika, bila je to njegova obrana karijere.

U produžecima je junak bio Marković koji je s dva gola postavio konačnih 9:8. Bila je to dramatična pobjeda 'barakuda' koju Mađari ni dan danas nisu zaboravili, još ih boli što su sve propustili odnosno kako su se Hrvati vratili iz 'mrtivh'.

Te 2007. u Melbourneu naše igrače vodio je najuspješniji izbornik svih vremena u svim sportovima Ratko Rudić, a igrali su Vićan, Burić, Bušlje, Vrdoljak 1 gol, Kunac, Joković 1, Smodlaka 1, Đogaš 1, Marković 2, Barač 2, Hinić, Bošković 1 (1), Pavić.

Hrvatska - Mađarska, finale SP-a u vaterpolu 2007.

Od te zlatne generacije danas su u sastavu Joković i Bušlje koji će od 20.30 sati (subota) loviti svoje drugo svjetsko zlato.

Što se tiče ostalih velikih natjecanja i finala (Olimpijske igre i EP), igrali smo još za zlato samo na EP-u 1999. u Italiji kada su Mađari slavili 15:12. 

  • +11
SP u vaterpolu, polufinale: Hrvatska - Srbija Izvor: Reuters / Autor: LASZLO BALOGH