trijumf u sambu

Lucija Babić iznenadila zlatom u omiljenom ruskom sportu: Finale Igara mi je bila najlakša borba

24.06.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Hrvatska borkinja Lucija Babić oduševila je na Europskim igrama u Minsku osvojenim zlatnim odličjem u sambu, sportu koji je popularan prije svega u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza...

Povijesno zlato osvojila je Lucija nakon što je s u finalu s uvjerljivih 4-0 svladala Ukrajinku Katerinu Moskalovu. Babić je u četvrtfinalu bila bolja od Bjeloruskinje Namazove sa 3-0, a u polufinalu od Moldavke Budeanu sa 3-2. Budući da se radi o sportu svojstvenom državama bivšeg Sovjetskog Saveza (sambo je kombinacija nekoliko borilačkih vještina, a u prijevodu s ruskog glasi: samoobrana bez oružja), uspjeh Hrvatice itekako dobiva na vrijednosti.

Lucija Babić osvojila zlato u sambu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HOO/D. Senčar

Lucija Babić (rođ. 10. svibnja 1999.), izvorno judašica koja se željela okušati i u sambu, prilično srodnom sportu koji objedinjuje u sebi elemente juda, hrvanja i drugih borilačkih vještina. Lucija je članica Judo kluba Zagreb i Sambo kluba Zag, a višegodišnji joj je trener Hrvoje Petranović.

Trofejna 20-godišnja Zagrepčanka ima nekoliko vrijednih odličja iz europske konkurencije juda i samba, a samo mjesec dana prije zlata u Minsku, s Europskog seniorskog prvenstva u španjolskom Gijonu (od 17. do 20. svibnja 2019.) Lucija se vratila s brončanom medaljom u kategoriji do 68 kg discipline sportski sambo.

Uspon na pobjedničko postolje i hrvatska himna na Europskim igrama u Minsku otkrili su jedan fascinantan prizor. Sve ostale osvajačice medalja (srebro i dvije bronce) u njezinoj kategoriji dolaze iz država bivšeg Sovjetskog Saveza, u kojima je sambo nacionalni sport. Dakle, Lucija im je uzela zlato u njhovu sportu i na njihovu terenu.

'Moj trener iz juda, Hrvoje Petranović otkrio je sambo i predložio mi da se okušam i u tom sportu. Prihvatila sam i ubrzo uvidjela da nisam pogriješila. Ovdje u Minsku bila je jaka konkurencija jer je u i Bjelorusiji i u susjednim državama sambo vrlo popularan sport. Važno mi je bilo doći do finala, čak bih mogla reći da mi je u finalu bila i najlakša borba. Nije mi ovo prva medalja iz samba, imam ih i iz europske i iz svjetske konkurencije. Ako me pitate - što mi je prioritet u budućnost - judo ili sambo, moj odgovor glasi: i judo i sambo, pokušala bih ostati u objema svojim sportskim ljubavima,' izjavila je Babić nakon velikog trijumfa, što bilo i prvo zlato za Hrvatsku na ovim Igrama...