poligon za igre bogataša

Ljutiti Lewis Hamilton rekao je cijelu istinu i još jednom upozorio na možda najveći problem Formule 1; što ako zbog toga netko strada?

21.05.2021 u 11:57

Bionic
Reading

U nedjelju je na rasporedu najpoznatija i najpopularnija utrka u svijetu Formule 1, ona za Veliku nagradu Monaca na ulicama Monte Carla. Nevjerojatno je zanimanje za ovu utrku, posebice jer se prošle godine zbog pandemije koronavirusa nije vozila. Zato je aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton iskoristio priliku i još jednom upozorio na velike probleme u svijetu Formule 1

Lewis Hamilton (36) već neko vrijeme upozorava kako je Formula 1 postala opasan poligon za 'igre sinova milijardera'. Sedmerostruki svjetski prvak ljutit je jer posljednjih sezona u bolide Formule 1 sjedaju sinovi bogataša koji svojoj djeci doslovno kupuju momčadi kako bi se mogli natjecati u 'oktanskom cirkusu'.

Velik je to problem, prije svega jer je ozbiljno ugrožena sigurnost ostalih natjecatelja, a potom je tu i pitanje ravnopravnosti jer nadareni vozači koji bi trebali dobiti priliku zbog svojih vozačkih kvaliteta ostaju bez zasluženih mjesta u momčadima.

A baš je ove sezone 'eksplodirala' navala bogataških sinova u Formulu 1. Posljednji primjer je Nikita Mazepin (22) čiji je otac postao glavni sponzor Haasa, a kao prvi i najvažniji uvjet poslovne suradnje tražio je da njegov sin mora imati mjesto u jednom od bolida.

Mladi Rus se odmah na startu pokazao kao potpuni promašaj. Njegov debi na Velikoj nagradi Bahreina završio je neslavno nakon što je u prvoj utrci sezone izletio već u prvom krugu! Sljedeće tri utrke je, gle čuda, uspio završiti. Jednom kao 17., a potom je dva puta ciljem prošao kao 19. u ukupnom poretku. Koliko je dobar? Hm, recimo to ovako, ove sezone se natječe ukupno 10 momčadi s 20 vozača... A svaki je put Mazepin završio kao posljednji jer su neki od vozača morali odustati zbog sudara ili kvarova, zaostatak mu je na kraju utrke bio više od dva kruga za vodećim.

Veliki je problem i sigurnost ostalih pilota na stazi, jer ovakvi 'padobranci' jednostavno nemaju kvalitetu za ravnopravno natjecanje na ovoj najvišoj razini. Rizik od sudara je ogroman, takvi samo smetaju na stazi i zbog njih pada kvaliteta utrka. S pravom se postavlja pitanje što ako netko zbog njihove nesposobnosti strada? A sve da bi se neki milijarder mogao u društvu hvaliti kako njegov sin vozi Formulu 1...

'U budućnosti moramo nešto promijeniti u Formuli 1 da ona postane dostupna i ljudima poput mene, koji nemaju takvo zaleđe. Ovaj sport postao je klub za sinove milijardera, a to nije bilo tako kad sam ja počinjao. Nema nikakve šanse da bih se iz obične, radničke obitelji danas mogao probiti u Formulu 1. Svi ostali imaju toliko puno novca da se s tim nemoguće nositi', upozorio je još jednom Lewis Hamilton.

  • +7
Formula 1, Velika nagrada Španjolske, 9.5.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Xavi Bonilla / AFP / Profimedia

Naime, nije samo Nikita Mazepin 'problem' jer tu su Lance Stroll (Aston Martin Cognizant F1 Team) i Nicholas Latifi (Williams) koji su također sinovi milijardera, dok su se očevi Maxa Verstappena i Micka Schumachera svojevremeno natjecali u Formuli 1.

A Hamiltonov otac Anthony radio je više poslova kako bi financirao juniorsku karijeru svog sina prije nego što ga je kao 13-godišnjaka angažirao Mercedes.

'Budimo realni, kad bih danas krenuo iz početka, iz radničke obitelji, bilo bi mi nemoguće probiti se jer bi ostali dječaci imali puno više novca', iskreno je kazao Hamilton i za kraj napomenuo:

'Moramo raditi na tome da to promijenimo i učinimo ovo dostupnim sportom za ljude skromnijeg podrijetla.'