LJEPOTICA DANA

Ljubičić u sjajnom meču slomio otpor Fisha

28.05.2010 u 20:40

Bionic
Reading

Ivan Ljubičić je u drugom kolu Roland Garrosa igrao protiv Amerikanca Mardyja Fisha. Ovo je bio njihov četvrti međusobni ogled, a naš tenisač je nakon sjajne partije rezultatom 6:2, 6:7, 4:6, 6:2, 10:8 došao do treće pobjedeu najljepšem meču koji je HTV prenosio od finala Wimbledona 2001.

Dvoboj drugog kola Roland Garrosa Ivan Ljubičić i Mardy Fish zaopčeli su još u četvrtak. No, prvo kiša a potom i mrak, prekinuli su meč pri rezultatu 1:1, a nastavak je uslijedio danas.


Ivan Ljubičić - Mardy Fish 6:2, 6:7 (8), 4:6, 6:2
, 10:8

1. set
Ivan Ljubičić otvorio je meč i poveo sa 30:0. No, Amerikanac se uspio vratiti, stići čak i do break lopte, ali Ljubo je uspio sačuvati početni udarac i povesti s 1:0. U tim trenucima počela je padati kiša, a nakon 70-tak minuta stanke, meč je nastavljen servisom Fisha. Amerikanac je svoj prvi servis pretvorio u 1:1, ali na drugom je 'pao'. Ljubičić je stigao do breaka za 3:1. Mučio se Ljubo na svom servisu ali stigao je do 4:1. Nakon što je smanjio na 2:4, Fish je još jednom stigao do break lopte, ali Ljubo se nije dao i poveo je s 5:2. I opet je počela kiša. Drugi prekid očito je više štetio Amerikancu, koji je još jednom izgubio svoj servis, to jest Ljubičić mu ga je oduzeo za 6:2.

2. set
U drugom setu oba su tenisača čuvali svoje servise. S time što je Ljubičić već na prvom servisu Fisha imao čak pet break lopti. Ipak, Amerikanac se uspio spasiti. Oba su tenisača nakon toga više manje bez problema osvajali gemove. A tako je bilo do devetog gema, kada je Fish iskoristio drugu break loptu i poveo sa 5:4. Fish je servirao za set, ali uspio je Ljubičić prvo srtići do 0:30, potom i do 15:40 a prvu break loptu pretvorio je u izjednačenje 5:5. U sljedećem gemu Ljubo je mirno servirao i poveo sa 6:5, te na Fishov servis stigao do tri set-lopte. nažalost, ni jednu nije iskoristio te je o pobjedniku drugog seta odlučivao tie-break. A u njemu su oba tenisača imali svoje prigode. Ljubičić je imao jednu set loptu, a Amerikanac tri od kojih je jednu realizirao za 7:6 (8).

3. set
Nakon jučerašnje kiše, Pariz je danas okupan suncem, pa su tenisači mogli nastaviti meč. Fish je prvi servirao i poveo s 1:0.
Ljubičić se na svom servisu mučio, dopustio je protivniku 0:30, 30:40, ali se izvukao i izjednačio na 1:1.Fish ponovno bez problema osvaj svoj servis, a na Ljubi dolazi do druge break lopte u trećem setu. Naš tenisač se i ovog puta izvukao (2:2). Uslijedila su četiri mirnija gema, bez prijetnji po igrače sa servisom. Tek u devetom gemu, Ljubo je stigao do kakve-takve šanse za breakom, ali Fish je as-servisom otklonio sve dvojbe i poveo sa 5:4. Ivan je servirao za ostanak u setu, poveo sa 40:30, ali napravio je tri greške i propustio set suparniku, koji ga je dobio sa 4:6.

4. set
Za razliku od četvrtka kada se Fish mučio sa servisom, danas je bio mnogo precizniji. Na Ljubičićevu sreću, na svom drugom servisu Fish je puno griješio što je naš tenisač iskoristio i breakom došao do prednosti 2:1. Ivan je bez problema stigao do 3:1. Fish je očito 'pukno' jer Ljubo je napravio još jedan break za 4:1. Fish je potom, na Ljubičićev servis stigao do 15:40, ali naš tenisač uspio je osvojiti gem i povesti s 5:1. S takvom prednošću, Ljubičić je mirno priveo set kraju, osvojivši ga sa 6:2.

5. set 9:8

Fish je na početku seta uhvatio za nijansu nespremnog i lijepom igrom došao do početne prednosti od 2:0. Ipak, Ljubičić nije 'trebao time tou' i već u idućem gemu je sjajnim kombinacijama vratio break. nakon toga je povratak i potvrdio mirnim gemom za 2:2. Fish zapravo nije pao u tempu, već je Ljubičić odigrao izvrsno, i to je dokazao mirnim gemom za 3:2. Ljubičić lako uzvraća za 3.3. Igra se vrlo lijep tenis. Fish ponovno miran za novo vodstvo, ali i Ljubičić dokazuje da su obojica u vrlo dobrom serverskom ritmu. Meč ulazi u samu završnicu. Fish he ponovno miran, Ljubičić od sada nema pravo na pogrešku.

Fish je na 15:30 promašio za centimetar i Ljubičić je čeličnim živcima izvukao neugodnost bez suočavanja s meč loptom. Na servis Fisha je odigrao kolosalan poen za 30:30 ali i Fish je ostao miran za novo vodstvo. podsjećamo, u petom setu nema tie breaka. Ljubičić je napravio duplu za 15:30, ali upravo briljantnim prolazom je osigurao 6:6. Sada je Fish na 15:30 odigrao rijetko viđen bekend, uzeo svoj gem i u potpunosti ostavio otvorenim ovaj sjajan meč. Već ponestaje epiteta, ali Ljubičić je izjednačio na7:7 u odlučujućem setu. Fish sigurno dolazi do 8:7, ovo bi moglo potrajati, ali svako opuštanje moglo bi biti kobno.

Ljubičić ne griješi niti u 16. gemu, rezultat je 8:8. Napokon je Ivan došao do break lopte, Prvu nije iskoristio ali na drugu je odigrao najbolji poen meča, možda i sezone, i , čini se, slomio otpor sjajnog Fisha. Ostao je servis za meč koji je naš majstor sjajnim udarcima bez izgubljenog poena pretvorio u prolaz u treće kolo. Simptomatično je bilo slavlje Ljubičića nakon izborene tri vezane meč lopte. Tradicionalno suzdržani Ivan počeo je plesati, a na radu bokova pozavidjela bi mu i Blanka Vlašić.

Tamo ga čeka Belucci, a pobjednik će 99.9% igrati protiv Rafaela Nadala.