DUG JE PUT...

Lilian Thuram jasan o zadnjoj nogometnoj barijeri!

10.04.2015 u 18:05

Bionic
Reading

Strijelac za Hrvate mitska dva pogotka iz pariškog polufinala '98. Lilian Thuram danas je uspješan poslovni čovjek koji je u veličanstvenoj karijeri srušio mnoge predrasude. 'Opaki čovjek', kako je toga dana u Hrvatskoj nazvan, nikada nije štedio nadležne 'veličine' koje je smatrao primitvnima i beskorisnima. Danas je, staloženo i racionalno, obradio jedan aktualni nogometni problem

Već u prvim sekundama bez problema ćete nabrojati velike crne nogometaše. Bivše i aktualne, crna rasa oplemenila je najpopularniji sport. No, pokušajte s crnoputim trenerima... Gotovo da ih nema, a puno na tu temu imao je reći Lilian Thuram kojega će se hrvatski nogometni narod vječno sjećati zbog ona dva gola.

Zanimljivo je da je Lilian od odlaska iz Monaca do završetka karijere (punih 12 sezona) u Barceloni zabio ukupno četiri gola. Po jedan za Parmu i juventus, te dva za Francusku u polufinalu SP-a Hrvatskoj... Mario Stanić tada mu je nudio kuću na Jadranu na lokaciji po izboru ako ikada više zabije dva gola na utakmici. U preostalih deset sezona zabio je ukupno jednog.

Danas je pričao o problemu nedostatka crnih trenera u nogometnom svijetu. Thuram kreće u razradu priče...

'Na terenu je ljudima normalno vidjeti crne igrače jer su dovoljno atletski i tehnički spospobni da budu vrhunski sportaši. To je svima jasno. Ali kada se uzimaju u obzir kandidati za trenere ili rukovodioce tu se crnce ne uzima u obzir. Zašto? Zato što u glavama vodećih i dalje vlada uvjerenje da crnci nisu adekvatni za donositi odluke i razrađivati strategiju. Kada vas ne zovu na intervjue, teško ćete dobiti posao...' upozorava nekada savršeni branič za L'equipe i nastavlja.


'Status quo moramo mijenjati, ali to činiti postepeno i oprezno. Ako se zbog nekakvih kvota bude po direktivi zapošljavalo crnce to će također biti pogrešno. Ključni ljudi jednostavno moraju uvidjeti da i crnce treba usmjeravati prema takvim pozicijama, jer oni su im sada zatvorene. Nekada su govorili da crnci ne mogu biti dobri braniči jer nemaju koncentraciju. Ili da ne mogu biti vrhunski golmani jer nemaju stabilnost. S vremenom smo pokazali da su to gluposti, a to će se morati dogoditi i po ovim pitanjima. Ali do tada je dug put,' završava Thuram koji je svojedobno srcem i financijama stao iza prosvjednika i vrlo žustro napadao budućeg premijera Nicolasa Sarkozyja koji je pokrenuo veliku policijsku akciju na periferiji Pariza.

Koliko god Thuram pametan bio, u Hrvatskoj ćemo ga uvijek pamtiti po ovome...